Profesori români - Doctor Honoris Causa
- 88 vues
Senatul Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie “Nicolae Testemiţanu” a conferit joi, 27 martie, titlul onorific Doctor Honoris Causa profesorilor - Mircea Beuran, director Departamentul de Chirurgie a Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București şi Vasile Sârbu, profesor universitar la Facultatea de Medicină a Universității „Ovidius” din Constanța, România. Titlul onorific a fost acordat, în cadrul unei ceremonii festive, în semn de înaltă apreciere a contribuţiei lor substanţiale în domeniul medicinei.
Rectorul Ion Ababii a menţionat că aceste două mari personalităţi au contribuit ca “Universitatea noastră să se integreze în sistemul european și mondial al învăţământului superior medical şi farmaceutic”. În general, începând cu anul 1990, instituţiile de învăţământ superior de profil din România, acordă suport metodologic şi logistic, şi loturi de carte medicală românească. Relaţii deosebite de cooperare s-au stabilit, de asemenea, și la nivel de facultăţi, catedre și între profesori. Cât despre profesorii Beuran şi Sârbu, rectorul a ţinut să precizeze că sunt nişte persoane cu merite incontestabile atât în România, cât şi în Republica Moldova.
Gheorghe Ghidirim, academician al AȘM, șef catedră Chirurgie nr. 1 „Nicolae Anestiadi”, a specificat că Mircea Beuran și Vasile Sârbu, sunt nişte chirurgi de excepţie, recunoscuţi în toată lumea. Vorbind despre profesorul Beuran, academicianul a menţionat că acesta a fost primul care a introdus chirurgia robotică şi cea telescopică în sistemul medical din România, experienţă pe care a împărtăşit-o şi colegilor din Republica Moldova.
Gheorghe Rojnoveanu, prorector pentru activitate ştiinţifică, a apreciat că Mircea Beuran este un excelent om de ştiinţă, un pedagog înzestrat şi un chirurg polivalent şi şi-a exprimat admiraţia “pentru înălţimea culmilor profesionale atinse de Domnia Sa”. Prorectorul şi-a expus convingerea că relaţiile de colaborare între Universitate şi instituţiile române, reprezentate de Mircea Beuran, vor fi dezvoltate și în continuare.
Profesorul Beuran şi-a arătat mulţumirea, recunoştinţa şi onoarea pentru că i s-a “încredinţat” acest titlu, care reprezintă o mare cinste pentru el, personal, cât şi pentru şcoala medicală din România. Profesorul a menţionat că USMF “Nicolae Testemiţanu” este un exemplu de excelenţă. “Ştiinţa, suportul intelectual sau “uzină a minţii”, responsabilitatea faţă de oameni şi patriotismul - sunt cele patru dimensiuni care caracterizează Universitatea”, a remarcat Mircea Beuran.
Într-o scurtă prezentare despre activităţile sale în ţară, chirurgul român a menționat că Societatea Traumatologilor Români au elaborat, de curând, un registru al traumatismelor majore, o bază de date, în care se duce evidenţa traumatismelor din ţară şi a sugerat Serviciului de Urgență din țara noastră să adere la acest sistem de fișe electronice. În altă ordine de idei, profesorul Beuran a menţionat că, în curând, va prelua preşedinţia Societăţii de Chirurgie din România şi s-a adresat oficial chirurgilor basarabeni să participe, în comun, la organizarea unui congres de profil în următorii doi ani. ,,Acest fapt ar fi o dovadă a frăţiei prin sânge şi profesie”, a conchis Beuran.
Profesorul Vasile Sârbu a menţionat, la rândul lui, că titlul Doctor Honoris Causa conferit de USMF “Nicolae Testemiţanu” este cea mai înaltă distincţie primită până acum. Chiar dacă are în palmares multiple aprecieri ale diferitor instituţii, această distincție are o culoare aparte.
Despre Vasile Sârbu, academicianul Gheorghe Ghidirim a spus că datorită Domniei Sale, țara noastră a fost acceptată în calitate de membru în Uniunea Medicală Balcanică. Este contribuția profesorului Sârbu că în Dicţionarul chirurgilor români apar și chirurgii moldoveni, ba chiar şi rezidenţi, fapt pentru care poate fi numit un istoric al medicinei române. Referindu-se la realizările sonore ale chirurgului, Gheorghe Ghidirim a amintit că Vasile Sârbu este primul care a efectuat o operație laparoscopică în România, prima esofagoplastie pe cale toracoscopică, prima videomediastinoscopie, primele autosuturi circulare; prima apendicectomie celioscopică; primul transplant renal la Constanța şi primul transplant de celule pancreatice.
Noii deținători ai titlului Doctor Honoris Causa au menționat că ziua de 27 martie are, pentru ei, o semnificație dublă, reamintind că aceasta este şi Ziua Marii Uniri a Basarabiei cu România.
[nggallery id=81]
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii