Imagistica cardiacă - subiectul unei conferințe științifico-practice
- 212 vues
Metode noi de diagnostic a maladiilor cardiace și perspectivele dezvoltării imagisticii în acest domeniu au constituit principalele subiecte discutate în cadrul Conferinței științifico-practice ”Imagistica cardiacă”, desfășurată, marţi, la Clinica nr. 6, Disciplina cardiologie a Universității de Stat de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testemițanu”. Oaspetele de onoare al evenimentului a fost profesorul universitar Rainer Rienmueller, șef catedră Radiologie generală, Universitatea de Medicină din Graz, Austria, care a ținut un șir de prelegeri pentru studenți, rezidenți și medici cardiologi din Republica Moldova.
Rainer Rienmueller, specialist în radiologia cardiacă, a vorbit despre tomografia vaselor coronariene, rezonanța magnetică nucleară în maladiile pericardului, rezonanța magnetică nucleară în diagnosticul cardiomiopatiilor, perfuzia miocardică etc.
Reprezentanţii Disciplinei cardiologie din cadrul USMF “Nicolae Testemiţanu” au prezentat câteva cazuri clinice, asupra cărora s-a pronunțat și expertul din Austria.
Astfel de seminare cu genericul ”Educația Medicală dincolo de frontiere” sunt organizate, anual, de Institutul Medical Deschis, în peste 100 de țări de pe glob. Misiunea Institutului este de a împărtăși cunoștințele și experiența în domeniul medicinei între doctori și furnizorii de servicii în sănătate din țările în curs de tranziție, stimularea creșterii profesionale și prevenirea exodului de creiere. În anul 2014 sunt preconizate 34 de conferințe științifice privind radiologia cardiologică, medicina de reabilitare, alergologia și imunologia pediatrică, neurologia, chirurgia și altele.
În semn de apreciere şi mulţumire pentru lecţiile oferite în domeniul respectiv, Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” a acordat domnului Rainer Rienmueller - titlul onorific de Profesor asociat.
Rainer Rienmueller participă la seminarele anuale de cardioimagistică de la Salzburg, Austria de opt ani. În cooperare cu Societatea Europeană de Radiologie, este fondatorul Societății Europene de Radiologie Cardiacă. Preocuparea științifică a profesorului este orientată pe evaluarea non-invazivă a bolilor cardiace prin CT, MSCT, EBCT, DSCT și MR, și integrarea acestor metode în evaluarea clinică a bolii coronariene, cibernetica perfuziei miocardice și în boli pericardice, în special bolile constructive pericardice.
[nggallery id=107]
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii