Medicina sportivă va fi relansată la USMF ”Nicolae Testemițanu”
- 92 vues
Medicii rezidenți vor putea, din acest an, să aplice pentru o nouă specialitate - medicina sportivă, paralel cu cea de reabilitare medicală. În acest sens, a fost elaborat deja un nou curriculum de studii, în conformitate cu standardele europene, cel mai apropiat modelului estonian. Reintroducerea acestei specializări devine posibilă în urma implementării, în perioada 2013-2015, a proiectului ”Cooperarea moldo-estoniană în medicina sportivă pentru promovarea standardelor europene în învățământul medical”, de către Universitatea noastră și cea din Tartu, Estonia. Partenerii acestui proiect sunt Ministerul Sănătății al Republicii Moldova și Centrul național de medicină sportivă ”Atletmed”.
Grupul de lucru în implementarea proiectului respectiv s-a întrunit, joi, într-o ședință pentru a fixa ultimele detalii de organizare a specializării respective. Cu acest scop, în vizită la Universitatea noastră au venit și reprezentanții Universității din Tartu - dr. Eve Unt, șef clinică Medicină sportivă și reabilitare medicală, coordonator de proiect, prof. Vahur Ööpik, dr. Agnes Mägi, dr. Maie Tali, dr. Nadežda Ignatjeva, dr. Madis Rahu.
Președintele grupului de lucru în implementarea acestui proiect, Sergiu Ciobanu, reprezentant al Departamentului Relații Externe și Integrare Europeană din cadrul USMF ”Nicolae Testemițanu”, a menționat că medicina sportivă nu este o noutate pentru Universitatea noastră. Acum mulți ani, aici se instruiau specialiști în acest domeniu, doar că sub un format mai învechit. Deocamdată, a fost elaborat un curriculum pentru studiile prin rezidențiat, dar se preconizează și inițierea unor cursuri pentru perfecționarea medicilor specialiști. La moment, nu există astfel de posibilități la noi în țară.
Sergiu Ciobanu a mai menționat că, în prezent, țara noastră se confruntă cu un deficit total de medici pentru sportivi, iar efectul acestei carențe este pregătirea superficială a sportivilor care doresc să facă performanță. ”Persoanele care fac sport nu beneficiază de asistența medicală cuvenită, iar cabinetele medicale de pe lângă cluburile sportive, federațiile de sport, școlile și liceele sportive sunt închise din lipsă de specialiști. Astfel, relansarea specializării de medicină sportivă este un imperativ al timpului”, a conchis Sergiu Ciobanu.
Dr. Eve Unt, șef clinică Medicină sportivă și reabilitare medicală, coordonator de proiect, Estonia, a menționat că Universitatea noastră poate prelua experiența estoniană în acest sens, iar pentru desfășurarea cu succes a acestei specilizări este necesar de a desfășura cât mai des training-uri pentru staff-ul academic, iar cursurile respective să fie cât mai flexibile. De asemenea, expertul estonian a sugerat ca această specializare să fie introdusă și în studiile de doctorat.
Aflați într-o vizită de câteva zile la Chișinău, experții din Tartu au participat la Zilele Sănătății de la Moldexpo, unde au moderat conferinţa ştiinţifico-practică „Actualităţi în Reabilitare Medicală şi Medicina Sportivă”.
[nggallery id=136]
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii