Sărbători fericite!
- 85 vues
Pentru că se apropie sărbătorile de iarnă, iar pomii şi decoraţiunile de Crăciun, magia şi tradiţiile specifice acestei sărbători sunt la ordinea zilei, vă invităm să aflați cum este sărbătorit Crăciunul în diferite colţuri ale lumii, dar şi alte curiozităţi pentru buna Dumneavoastră dispoziție.
Ştiaţi că…?
Prima felicitare de Crăciun a fost tipărită în Londra, în 1849.
În Evul Mediu, brazii de Crăciun erau atârnaţi cu vârful în jos - o practică preluată tot mai frecvent și în timpurile noastre.
Pentru prima dată celebrul costum roşu al lui Moș Crăciun a fost creat de către un caricaturist pe nume Thomas Nast, în anul 1860.
Roșul, verdele și auriul sunt considerate culorile tradiționale ale Crăciunului. Verdele simbolizeză viața și renașterea, roșul este asociat cu sângele lui Hristos, în timp ce auriul este considerat simbolul luminii și al bogăției. Tradiția spune că cele trei nuanțe trebuie să se regăseacă în podoabele alese pentru decorararea pomului de Crăciun.
Beculețele pentru pomul de Crăciun au fost inventate de către Edward Johnson, în anul 1882.
Primul brad artificial a fost fabricat în Germania. Era confecționat din pene de gâscă şi a fost vopsit în culoarea verde pentru a-i da efectul de brad de Crăciun.
În Spania mai există o variantă a pomului de Crăciun: un pom natural în care sunt atârnate cadouri şi dulciuri, iar copiii trebuie să arunce cu pietricele pentru a-şi lua cadourile.
În Marea Britanie, primul brad de Crăciun a fost împodobit în 1834, atunci când Regina Victoria l-a adus pe Prinţul Albert la Castelul Windsor. Prinţul, de origine germană, a dus cu el tradiţia împodobirii bradului şi a colindelor de Crăciun.
În Franţa se obişnuieşte să se ardă o crenguţă de măslin înainte de începerea cinei de Crăciun.
La poşta din Montreal, Canada, sosea un număr mare de scrisori adresate lui Moş Crăciun, iar pentru a nu-i dezamăgi pe copii - angajaţii poştei au început în 1974 să răspundă acestor scrisori din numele Moşului. Programul de răspunsuri a devenit oficial din 1983, când a fost oferită și o adresă specială: Moş Crăciun – Polul Nord – H0H0H0.
Moș Crăciun nu mănâncă doar fursecuri și lapte. În Suedia se delectează cu budincă de orez, în Australia și Marea Britanie cu brioșe, iar în Irlanda chiar și cu o halbă de bere Guiness, băutura tradițională a țării. În alte zone ale lumii, lângă brad se lasă chiar și morcovi pentru renii săniuței.
În Japonia este lipsit de politețe să trimiți felicitări de Crăciun de culoare roșie, din moment ce scrisorile de deces sunt de această culoare.
Dacă găsești în casă o pânză de păianjen în dimineața de Crăciun, se zice că va aduce noroc tot anul.
Primele decorațiuni cu care oamenii și-au împodobit brazii de Crăciun au fost merele. În Evul Mediu, actorii obișnuiau să decoreze brazii și alte conifere în timpul unor piese de treatru care spuneau povestea lui Adam și a Evei.
Moșul este nevoit să parcurgă, în noaptea de Ajun, aproximativ 600 de milioane de kilometri pentru a putea împărți cadourile copiilor care îl așteaptă în întreaga lume. Moșul lucrează 31 de ore în acea noapte, întrucât ține cont și de diferența de fus orar.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii