Sănătatea bărbatului, subiect de discuție pentru urologii din Republica Moldova
- 206 vues
Tot mai mulți bărbați din Republica Moldova se confruntă cu maladii foarte grave precum disfuncțiile erectile - 47 %, ejaculare precoce - 25 % și diminuare a libidoului - 12 %. Despre noutățile din domeniu, dar și despre metodele de diagnostic și tratament au vorbit specialiștii în urologie și andrologie în cadrul unei conferințe științifice cu genericul „Aspecte urologice ale sănătății bărbatului”. Printre semnalele de alarmă care s-au tras a fost și contracepția, potrivit statisticilor 60 % dintre bărbați nu utilizează nicio astfel de metodă, dar și prevalența patologiei urinare joase, cauzată de prostatită sau adenom. Factorii care determină, de cele mai multe ori, aceste afecțiuni sunt: vârsta, modul de viață, igiena ș.a.
Specialiștii prezenți la manifestarea științifică s-au axat pe două aspecte fundamentale. Primul a fost discutarea rezultatelor studiului epidemiologic privind Sănătatea bărbatului din Republica Moldova, realizat în perioada 2015-2016 la Școala de Management în Sănătate Publică, în care pe lângă disfuncțiile erectile ale bărbaților a mai fost cercetată și prevalența altor maladii. Cel de-al doilea aspect este cel științifico-practic, prin care urologii și andrologii au încercat să găsească soluții pentru cele mai stringente probleme de sănătate, printre care patologia urinară joasă, adenomul de prostată, prostatita și alte afecțiuni legate direct cu disfuncția erectilă.
Conferința a fost moderată de prof. Adrian Tănase, șeful Catedrei de urologie și nefrologie chirurgicală a USMF „Nicolae Testemițanu”, care a prezentat și câteva recomandări referitor la Standardele de diagnostic și tratament și la Protocoalele clinice naționale.
Emil Ceban, prorector pentru activitate clinică al Universității noastre a fost cel care a deschis seria prezentărilor cu un omagiu adus regretatului Nicolae Testemițanu, căruia îi este consacrat anul 2017. Totodată, profesorul Ceban a prezentat auditoriului un studiu privind adenomul de prostată.
Despre sănătatea bărbatului în Republica Moldova a vorbit conferențiarul universitar Ion Dumbrăveanu, care a prezentat date îngrijorătoare referitor la evoluția anumitor boli și a făcut apel la comunitatea urologilor și andrologilor prezenți la eveniment să caute în comun soluții pentru redresarea situației.
La eveniment a fost prezent și Denis Butnaru, absolvent al USMF „Nicolae Testemițanu”, care în prezent este șef de secție și vicedirector la Universitatea de Medicină „I. M. Secenov” din or. Moscova, Rusia. Conferențiarul universitar a prezentat cele mai noi tehnologii de diagnostic a maladiilor bărbaților, în special ingineria tisulară care este abordată în cadrul instituției pe care-o reprezintă. Expertul s-a aflat timp de o săptămână în Republica Moldova și a participat la mai multe operații plastice la Clinica de Urologie din Cadrul Spitalului Clinic Republican.
Manifestarea științifică este prima din seria evenimentelor dedicate Anului Nicolae Testemițanu și a fost organizată astăzi, 20 ianuarie, de Catedra de urologie și nefrologie chirurgicală în parteneriat cu Universitatea de Medicină „I. M. Secenov” din or. Moscova, Societatea Urologilor din Republica Moldova, Societatea de Andrologie și Sănătate Sexuală din Moldova.
[nggallery id=464]
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii