Managementul sănătății publice: conferință științifică dedicată aniversării a 90 de ani de la nașterea ilustrului savant Nicolae Testemițanu
- 102 vues
Școala de Management în Sănătate Publică (ȘMSP) a dat startul, în data de 18 septembrie curent, conferinței științifice cu genericul Managementul sănătății publice: realizări și perspective, în cadrul căreia sunt prezentate rezultatele cercetărilor științifice realizate de masteranzii ȘMSP.
La deschiderea manifestării științifice, directorul ȘMSP Oleg Lozan, prorector pentru implementarea tehnologiilor informaţionale şi dezvoltare strategică al USMF „Nicolae Testemițanu”, a menționat: „Anul 2017 este unul cu totul special și simbolic prin comemorarea a 90 de ani de la nașterea marelui savant Nicolae Testemițanu, care, prin realizările sale deosebite, a marcat atât domeniul managementului sănătății publice, cât și întregul sistem medical. Este o personalitate notorie cu care ne mândrim și de la care avem ce învăța”.
De asemenea, în calitate de invitați de onoare au fost academicianul Gheorghe Paladi și profesorul universitar Constantin Ețco, cei care l-au cunoscut și care contribuie enorm la păstrarea și valorificarea numelui Testemițanu.
„Sunt oameni care pot trăi într-o singură viață mai multe, astfel ei rămânând în memoria posterității oameni mari, oameni ai acțiunilor, oameni ai faptelor nobile și anume printre aceștia se regăsește Nicolae Testemițanu, o personalitate marcantă a medicinei autohtone. Dragostea față de semeni, atenția continuă acordată oamenilor de la țară, străduința și pasiunea în căutarea celor mai eficiente soluții în organizarea sistemului de sănătate la nivel de republică sunt doar câteva din calitățile sale”, a specificat profesorul universitar Constantin Ețco, primul discipol al lui Nicolae Testemițanu. Totodată, profesorul a încurajat masteranzii Școlii de Management în Sănătate Publică să lectureze cartea „Nicolae Testemițanu - nume devenit simbol”, pentru a cunoaște în detalii toate activitățile întreprinse de acest ilustru savant pentru dezvoltarea învățământului superior medical și reformarea sistemului național de sănătate.
Academicianul Gheorghe Paladi, profesor universitar la Catedra de obstetrică și ginecologie nr. 2, a fost coleg de curs și prieten credincios al lui Nicolae Testemițanu, ambii făcând parte din „promoția de aur” a Institutului de Stat de Medicină din Chişinău. Academicianul își amintește de Nicolae Testemițanu ca fiind un student perseverent, care nu nu se mulțumea să fie apreciat cu o notă foarte bună, ci cu una maximă. A fost un prieten devotat, care își ajuta mereu colegii, a devenit rector al ISMC la doar 32 de ani și ministru al ocrotirii sănătății la 36 de ani, funcții în care a dat dovadă de abilități organizatorice excepționale şi s-a remarcat ca un adevărat reformator al medicinei autohtone. „Nicolae Testemițanu a fost un mare arhitector și constructor al sistemului de sănătate, care a trecut prin grele încercări până a duce la bun sfârșit reformele inițiate, dar care, în timp, s-au bucurat de un adevărat succes”, a menționat academicianul Paladi.
Prezent la eveniment, conferențiarul universitar Mihai Moroșanu, ex-viceministru al sănătății, ne-a mărturisit că nu l-a cunoscut îndeaproape pe Nicolae Testemițanu, însă este fericit că a avut ocazia să studieze în perioada când Domnia Sa era ministru al sănătății. „Fiecare țară în istoria sa își are personalitățile notorii crescute în grijile, nevoile și doleanțele poporului său. Poporul moldav este unul dintre cele mai bogate în personalități notorii - poeți, scriitori, savanți, artiști, manageri, medici ș.a. Nicolae Testemițanu a fost unul din medicii care s-a născut cu grijile oamenilor de la sate, a trăit cu ei, consacrându-și o viață întreagă problemelor ce țin de sănătatea țăranilor”, a conchis conferențiarul universitar.
Pe parcursul conferinței științifice, care se desfășoară în perioada 18-20 septembrie, cei 20 de masteranzi absolvenți ai Școlii de Management în Sănătate Publică (ȘMSP) își prezintă rezultatele cercetărilor științifice, realizate pe parcursul celor doi ani de studii. Aceștia vor aborda subiecte precum: Criterii de evaluare ale instituțiilor medicale în determinarea gradului de respectare ale dreptului pacientului; Acceptarea profesiei de igienist dentar în asistența stomatologică din RM; Atitudini și practici ale medicilor de familie în controlul bolilor cardiovasculare; Cunoștințe, atitudini și practici ale reprezentanților administrației publice locale în controlul tuberculozei; Evaluarea cunoștințelor, atitudinilor și practicilor lucrătorilor medicali privind vaccinarea contra HPV; Analiza fenomenului stigmatizării și discriminării pacienților adulți cu epilepsie; Cunoștințe, atitudini și practici ale actorilor comunitari în controlul bolilor cardiovasculare; Cunoștințe și atitudini ale femeilor privind cancerul de col uterin ș.a.
Cea de-a treia zi a conferinței a început cu un film documentar despre ilustrul savant Nicolae Testemițanu, care s-a stins din viață la 20 septembrie 1986. În acest context, prorectorul Oleg Lozan, directorul Școlii de Management în Sănătate Publică a declarat un minut de reculegere în memoria lui Nicolae Testemițanu.
Astăzi, masteranzii ȘMSP au continuat să abordeze probleme majore din domeniul sănătății publice precum: fenomenul de rezistență la antibiotice, abilitățile non-tehnice în practica chirurgicală, respectarea drepturilor pacienților din perspectiva beneficiarilor de servicii spitalicești, infecțiile provocate de virusul papiloma uman și vaccinarea anti-HPV, repercursiunile HIV asupra familiilor pacienților, managementul calității în laboratorul microbiologic ș.a.
Menționăm că, vineri, 22 septembrie, va fi organizată și ceremonia de înmânare a diplomelor de master în managementul sănătății publice unei noi promoții de absolvenți ai ȘMSP. Evenimentul va avea loc în Sala de conferințe (205) a Universității noastre,începând cu ora 10:00.
[nggallery id=595]
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii