Flashmob de Ziua Mondială a Vederii
- 167 vues
Un grup de studenți de la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova împreună cu alți colegi de la diferite instituții de învățământ din Chișinău au marcat astăzi, 12 octombrie, Ziua Mondială a Vederii, printr-un flashmob cu sloganul Vederea ta contează!. Tinerii noștri, studenți în anul I la noua specialitate Optometrie, s-au alăturat inițiativei Centrului de Reabilitare Medico-Socială pentru Persoanele cu Vedere Slabă „Low Vision” de a informa populația despre cauzele şi consecinţele problemelor de vedere, precum și despre modalitățile de prevenire a acestor maladii. Acțiunea a fost organizată în parteneriat cu Oficiul Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului şi Organizaţia „Hjelp Moldova”.
Astfel, tinerii, echipați cu tricouri de culoare portocalie, cu flayere și baloane colorate, au transmis câteva mesaje trecătorilor și societății privind incidența crescândă a maladiilor oculare în țara noastră, responsabilizarea fiecărei persoane de a merge sistematic la medic pentru o consultație, protejarea ochilor care este o condiție indispensabilă în acest secol al tehnologiilor informaționale care suprasolicită sistemul vizual.
Profesorul Valeriu Cușnir, șeful Catedrei de oftalmologie și optometrie a USMF „Nicolae Testemițanu”, ne-a relatat că, în ultimii ani, la noi în țară a crescut incidența bolilor oftalmologice. În prezent, peste 6 mii de oameni suferă de glaucom - o afecțiune în care este lezat nervul localizat în polul posterior al ochilor, rezultând în final pierderea vederii, iar din cele peste 100 de mii de persoane care suferă de diabet zaharat, 25 de mii se confruntă cu probleme vizuale. Foarte mulți copii și maturi se confruntă cu ametropii, numite și vicii de refracție, care se manifestă prin tulburarea vederii în rezultatul faptului că imaginea nu se formează pe retina ochilor datorită erorilor de focalizare. Alte maladii cu care se confruntă populația din RM sunt hipermetropia, miopia și astigmatismul ș.a., care necesită corecție și tratament. „Este necesar ca societatea să conștientizeze importanța prevenirii problemelor vederii, necesitatea vizitei anuale la medicul oftalmolog, și totodată, se cere și implicarea factorilor de decizie și a instituțiilor de resort care să implementeze politici în acest sens, în special instruirea specialiștilor și crearea centrelor specializate de diagnostic și tratament”, a declarat profesorul Cușnir. Totodată, specialistul a mai specificat că un pas important în acest domeniu a fost introducerea specialității Optometrie în programul de studii la Universitatea noastră, la inițiativa specialiștilor oftalmologi și cu susținerea Guvernului Republicii Moldova și a partenerilor internaționali, și și-a exprimat speranța că optometriștii pregătiți aici vor contribui la ameliorarea problemelor de vedere la populația țării noastre.
„Luând în considerare că în Republica Moldova și în lume există o tendință de creștere a numărului de persoane care suferă de patologii ale globului ocular, acest fenomen trebuie prevenit și trebuie luate măsuri pentru a stopa această creștere continuă”, a specificat Costică Sârbu, student, Facultatea de Istorie și Filosofie, Universitatea de Stat din Moldova. Tânărul se confruntă cu o maladie de vedere încă din copilărie, iar astăzi s-a unit cu alți tineri care au aceeași problemă, pentru a informa societatea despre riscurile acestor maladii, dacă nu sunt depistate și corectate la timp.
Georgeta Bontea, studentă în anul I la USMF „Nicolae Testemițanu”, a ales să studieze Optometria din dorința de ajuta oamenii să-și recapete vederea. „În această zi fiecare cetățean trebuie să se oprească și să se gândească cât este de norocos că poate vedea, în timp ce alții trăiesc într-o lume a întunericului și este foarte important să susținem persoanele care suferă de maladii oculare, care de multe ori moștenesc boala de la părinți, bunei și alte rude și în acest caz sunt niște victime în aceste capcane”, ne-a mărturisit tânăra.
Mai mult de 10 ani, un grup de specialiști de la USMF „Nicolae Testemițanu” lucrează în parteneriat cu Centrul de Reabilitare Medico-Socială pentru Persoanele cu Vedere Slabă „Low Vision” pentru corecția slab văzătorilor și, până în prezent, au fost tratate peste 3000 de persoane din țară. Ulterior, persoanele care necesită operații sau un tratament mai special sunt redirecționați la medicul oftalmolog. Centrul îşi desfăşoară activitatea din 29 aprilie 2009, graţie suportului şi asistenţei tehnice oferite de Organizaţia de Caritate „Hjelp Moldova” din Norvegia și de guvernul norvegian.
Potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății, actualmente, în lume există:
253 de milioane de persoane cu deficienţe de vedere, inclusiv 217 milioane cu vedere slabă şi 36 de milioane de orbi;
89% dintre persoane cu deficienţe de vedere trăiesc în ţările cu venituri mici;
80% cazuri de deficienţe de vedere pot fi evitate, sunt uşor tratabile şi pot fi prevenite;
restabilirea vederii şi strategiile de prevenire a orbirii sunt cele mai importante cost- eficienţă intervenţii în sistemul îngrijirii sănătăţii;
aproximativ 19 milioane de copii suferă de deficienţe de vedere;
65% dintre persoanele cu vedere slabă şi 82% dintre persoanele oarbe sunt cu vârsta după 50 de ani, în timp ce acest grup de vârstă constituie 20% din populaţia globului pământesc.
În Republica Moldova, conform unui studiu realizat în anul 2012, s-a constatat că deficienţele de vedere în rândul persoanelor cu vârsta de peste 50 de ani constituie 19,5%. Cele mai frecvente cauze ale deficienţelor de vedere sunt: viciile de refracţie necorijate, cataracta, retinopatiile diabetice, glaucomul ş.a.
Ziua Mondială a Vederii este marcată anual în cea de-a doua zi de joi a lunii octombrie. La ora actuală, toate statele membre ale OMS au adoptat un Plan Global de Acţiuni pentru perioada 2014-2019, care vizează îmbunătăţirea sănătăţii ochiului la nivel mondial - „Universal Eye Health”.
[nggallery id=615]
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii