9 februarie - Ziua Mondială a Stomatologului
- 205 vues
Comunitatea stomatologică de la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova a marcat Ziua Mondială a Stomatologului printr-o conferință științifică. Evenimentul a fost organizat în memoria profesorului universitar Ion Lupan, dr. hab. șt. med., membru corespondent al AȘM, decan al Facultății de Stomatologie și președintele Asociației Stomatologilor din Republica Moldova. Manifestarea a întrunit medici specialiști, cadre științifico-didactice, studenți și rezidenți.
În deschiderea evenimentului, profesorul universitar Gheorghe Rojnoveanu, prorector pentru activitate științifică, a vorbit despre semnificația sărbătorii creștine Sfânta Apollonia și legătura acesteia cu sărbătoarea profesională a stomatologilor. Totodată, prorectorul a reliefat câteva dintre frumoasele realizări ale regretatului savant, distins profesor și talentat chirurg stomatolog, profesorul Ion Lupan. „Astăzi, de Ziua Internaţională a Stomatologiei – Sfânta Apollonia, în recenta apropiere cu ziua de naştere a profesorului și a academicianului Ion Lupan, este cel mai potrivit moment pentru a ne exprima public recunoştinţa faţă de Domnia Sa, prin organizarea unei conferinţe ştiinţifice. Prin această acțiune avem convingerea că va fi o zi nu doar de comemorare a marelui Dascăl, dar şi de prezentare a realizărilor Facultății, de care Decanul, marele profesor ar fi fost mândru”, a menționat prorectorul Rojnoveanu.
Conferențiarul universitar Silvia Răilean și profesorii universitari Dumitru Șcerbatiuc și Valentin Topalo de la Catedra de chirurgie oro-maxilo-facială pediatrică, pedodonție și ortodonție au vorbit despre viața și activitatea regretatului Ion Lupan, care a rămas în memoria noastră ca un adevărat savant, om de o aleasă noblețe și mărinimie, pedagog iscusit, un profesionist în stomatologie.
Cu noutăți despre Ziua Mondială a Stomatologului, sărbătorită anual de „Sfânta Apollonia”, a venit Valeriu Burlacu.
Printre temele abordate la conferință se numără: Riscurile dezvoltării copilului și a deformațiilor craniene, Conduita chirurgicală la pacienții cu despicături labio-maxilo-palatine, Tratamentul complex al hemangioamelor la copii, Protocoalele încărcării implantelor dentare, Rolul anomaliilor dento-maxilare la copii cu cefaleea de tip tensională, Restaurarea morfo-funcțională și estetică a dinților frontali cu material compozite fluide, Aspecte clinice în disfuncțiile temporomandibulare miogene, Procedee complexe de reabilitare a disfuncțiilor ansamblului condil disc, Aspecte de profilaxie a cariei dentare ș.a.
Ziua Mondială a Stomatologului este sărbătoarea profesională a medicilor stomatologi, celebrată în întreaga lume pe 9 februarie, în ziua comemorării Sfintei Apollonia, care este patroana celor suferinzi de durere de dinți și a stomatologilor. Apollonia era fiica unui funcționar de stat major în Alexandria, care credea în Hristos, pe vremea când mulți compatrioți ai ei erau păgâni. La vârsta de 49 de ani, în perioada persecuției creștinilor, a fost martirizată. Călăul i-a extras dinții și i-a zdrobit maxilarele. Atunci ea a rezistat torturilor inumane, a fost fermă în credința ei și nu a renunțat la creștinism. În acel moment, ea a devenit patroana celor care suferă de durere de dinţi şi alte boli stomatologice, iar mai târziu şi a stomatologilor. În 1984 Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Societatea Internaţională a Stomatologilor au stabilit ziua de 9 februarie drept Ziua Mondială a Stomatologului.
[nggallery id=717]
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii