Parteneriat moldo-estonian în medicină fizică şi de reabilitare
- 220 vues
Peste 180 de specialiști în domeniul reabilitării și medicinei fizice din Republica Moldova s-au reunit, la Chişinău, în perioada 28-29 septembrie 2018, cu omologi din Estonia, pentru a evalua noile tendinţe și a prelua experienţă și bune practici, în cadrul unei conferințe științifice.
Manifestarea cu genericul „Abordări şi practici moderne în medicină fizică şi de reabilitare” a adus în vizorul participanţilor prezentări ce ţin de funcţionarea serviciului spitalicesc de reabilitare medicală din Estonia, neuroreabilitarea modernă în baza exemplului Centrului de Reabilitare Neurologică din oraşul Haapsalu, diagnosticul şi managementul tulburărilor cognitive, importanţa fizioterapiei din zona capului şi a gâtului pentru echipa multidisciplinară de reabilitare ș.a.
În deschiderea conferinţei, Oleg Pascal, șeful Catedrei de reabilitare medicală, medicină fizică și terapie manuală a Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemițanu”, preşedintele Societăţii Specialiştilor în Reabilitare Medicală şi Medicină Fizică din Republica Moldova, a subliniat că modernizarea serviciilor de reabilitare medicală constituie o prioritate pentru Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al RM, în contextul racordării acestora la standardele internaţionale şi preluarea practicilor europene în acest domeniu.
Astfel, în cadrul parteneriatului moldo-estonian, în țara noastră au fost implementate bunele practici din Estonia. Printre rezultatele înregistrate se numără și introducerea în Nomenclatorul specialităților pentru pregătirea postuniversitară prin studii de rezidențiat a specialității reabilitare și medicină fizică.
Totodată, profesorul a accentuat că, în prezent, „asistăm la o dezvoltare dinamică a acestei specialităţi, fiind implementate tehnici şi metode noi, iar ministrul sănătăţii a anunţat că urmează reforma sectorului spitalicesc, ce include şi reformarea serviciilor de reabilitare medicală şi medicină fizică”.
Delegația din Estonia a fost reprezentată de profesorul Vahur Oopik din cadrul Departamentului Fiziologia Exerciţiilor Fizice a Universității din Tartu, care a vorbit despre colaborarea fructuoasă dintre cele două instituții și şi-a exprimat siguranţa în vederea continuităţii proiectului.
Invitat special la manifestare a fost profesorul Ioan Sorin Stratulat de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa” Iaşi, România, care a menţionat că a rămas impresionat de vizita efectuată la Centrul Universitar de Simulare în Instruirea Medicală al USMF „Nicolae Testemițanu”, care este primul din sud-estul Europei, şi şi-a anunţat disponibilitatea de a colabora în privinţa elaborării unor proiecte care să aducă finanţări în domeniu. Profesorul a reiterat că, „până în 2030, circa 40% din populaţia ţărilor europene va atinge vârsta de peste 65 de ani, ceea ce înseamnă că, în asemenea circumstanţe, specialitatea noastră va fi indispensabilă şi depinde de noi cum vom gestiona aceşti parametri”.
Conferința a inclus şi organizarea unui workshop cu tematica „Evaluarea clinico-funcțională a sportivilorˮ. Evenimentul s-a desfășurat în data de 29 septembrie, la Centrul Național de Medicină Sportivă „Atletmed”, în cadrul căruia au fost evaluate și activităţile realizate pe parcursul implementării proiectului.
Forumul științific a fost organizat în cadrul proiectului moldo-estonian „Modernizarea specialității medicinei sportive și reabilitarea” şi este susținut de partenerii acestuia: Universitatea din Tartu, Centrul Național de Medicină Sportivă „Atletmed” și Societatea Specialiștilor în Reabilitare Medicală și Medicină Fizică din Republica Moldova.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii