Examen practic pe pacienți standardizați
- 229 просмотров
Mediciniștii din anul III ai Universității de Stat de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testemițanu” au susținut astăzi, 11 iunie, partea practică a examenului la Disciplina de medicină internă-semiologie. Evenimentul s-a desfășurat în premieră la Centrul Universitar de Simulare în Instruirea Medicală (CUSIM) și reprezintă o metodă nouă de examinare a abilităților practice ale studenților.
Fiecare student era informat nominal, prin intermediul unui televizor LED, privind ora și sala de examinare. Aici, acesta extrăgea un bilet, care cuprindea 3 întrebări. Pentru a pregăti răspunsul la acestea, medicinistul trebuia să comunice cu un pacient standardizat în scopul colectării anamnezei și stabilirii diagnosticului maladiei. Examinatorul (profesorul), care se afla în sala de monitorizare (audio-video), observa abilitățile de comunicare ale studentului în dialogul cu pacientul și evalua cunoștințele acestuia privind stabilirea unui diagnostic corect, reieșind din datele clinice colectate de la ”bolnav”.
”Această modalitate de examinare aduce beneficii atât studenților, cât și staff-ului catedrei prin faptul că este o acțiune programată, permite un management eficient al timpului, este dinamică, obiectivă și transparentă”, a afirmat Andrei Romancenco, director CUSIM. Avem cinci pacienți standardizați, care participă la acest proces. Toată procedura de examinare este înregistrată și poate servi ca dovadă în caz de contestare din partea studenților,” a spus directorul Centrului.
Valeriu Istrati, șef disciplină Medicină internă-semiologie, a menționat că toate aceste măsuri se fac în favoarea studentului, ca el să cunoască mai bine procedura de examinare clinică a pacientului. ”Totodată, acest examen poate fi considerat și un filtru pentru cei care nu au suficiente cunoștințe pentru a trece la următorul nivel de studii”, a afirmat profesorul universitar.
”Această practică ne oferă posibilitatea să aplicăm toate cunoștințele acumulate pe parcursul celor trei ani și să lucrăm cu acest tip de pacienți. În spital nu prea se practică, deoarece suntem priviți ca fiind mici și fără experiență”, a menționat Veronica Odobescu, studentă în anul III.
”Testul a fost extraordinar. Am efectuat percuția plămânilor și topografia acestora, auscultarea inimii la cinci puncte și palparea abdomenului. A fost o experiență neobișnuită și ar fi bine ca în timpul anului să exersăm cât mai mult aici”, a spus Andrei Ungureanu, student în anul III, Facultatea de Medicină nr. 1.
Anul trecut, la CUSIM a fost realizat un test pilot pe 5 grupe, iar în prezent, de comun acord cu studenții și Disciplina de medicină internă-semiologie, se preconizează dublarea acestora.
[nggallery id=264]
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii