Înveșnicirea memoriei academicianului Diomid Gherman
- 225 просмотров
În data de 3 mai curent, la Institutul de Neurologie și Neurochirurgie din Chişinău a fost inaugurată o plăcă comemorativă conducătorului școlii neurologice moderne autohtone, fondator al unei noi direcții în medicină – vertebroneurologia - academicianul Diomid Gherman. Placa a fost instalată pe peretele de vizavi al fostului birou de serviciu al marelui savant.
Manifestarea a fost deschisă de către profesorul Mihail Gavriliuc, șef al Catedrei de neurologie, prorector pentru relații internaționale al Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemițanu”, discipolul regretatului savant, care a relatat câteva momente biografice din viaţa ilustrului dascăl. „Este o onoare să evocăm unele momente din viața și activitatea acestui mare Om de știință și pedagog iscusit, care pe mulți dintre noi ne-a îndreptat pe drumul cunoașterii și devenirii ca specialiști și savanți. Pentru acest fapt îi suntem profund recunoscători”, a menționat prof. Gavriliuc.
Rând pe rând, invitaţi la eveniment, colegii de breaslă au depănat amintiri, evidenţiind acele momente care i-au marcat alături de Diomid Gherman. La ceremonie a participat și feciorul Igor Gherman, dr. șt. med. La rândul său, profesorul Grigore Zapuhlâh, directorul INN a readus în atenția publicului câteva amintiri: „parcă mai ieri îl vedeam pășind cătinel în preajma biroului său, dar de câțiva ani nu mai este... și acel gol îl suplinim cu astfel de acțiuni, precum este cea la care asistăm astăzi. Să vedeți cât de liber se simțea printre savanți de mare notoritate, se apropia ușor de oricine, stătea de vorbă, găsea limbă comună cu fiecare. Era un om sincer, exigent și insistent, totodată prietenos, bun la inimă, deschis spre lume”.
„Și-a iubit mult profesia, consacrându-se totalmente cauzei neurologiei. Pentru fiecare simpozion, conferință sau congres se pregătea minuțios, comunicările sale erau ascultate cu multă atenţie şi interes. A fost un om excepțional prin spiritul său combativ, viguros, curajos, hotărât. Era un înflăcărat patriot, luptând cu jertfire pentru simbolurile naționale, pentru tot ce înseamnă neamul românesc. Era considerat un om al limbii române. Într-un cuvânt, îl putem numi Omul epocii”, a declarat profesorul Ion Moldovanu.
Cu o confesiune a venit și profesorul Oleg Pascal, șeful Catedrei de reabilitare medicală, medicină fizică și terapie manuală: „Ne va rămâne în memorie ca o persoană neobișnuită prin talentul, felul său de a fi, atitudinea binevoitoare şi părintească față de colegi, studenți, rezidenți, pacienți. A fost un merituos savant, talentat neurolog și iscusit pedagog. Știa să stimuleze doctoranzii, venea cu un cuvânt de încurajare la momentele oportune pentru acei care băteau la poarta științei. La sărbătorile pe care le celebram împreună dădea tonul petrecerii, discuțiilor, vorbelor de duh. Suntem mândri că am avut așa dascăl, pe care nu-l vom uita cât vom trăi”.
Profesorul Vitalie Lisnic, președintele Societății Neurologilor din Republica Moldova şi-a amintit perioada studenției petrecută sub tutoriatul regretatului academician, care conducea grupa cu mult tact pedagogic și noblețe sufletească. „Ne-au fost de mare folos sfaturile sale atât în perioada anilor de studii, cât și în timpul activității profesionale și științifice. El era cel care ultimul stabilea diagnosticul maladiei, făcând acest lucru cu multă responsabilitate și competență. Mulți ani a condus cu pricepere Societatea republicană a neurologilor, care a fost recunoscută în plan european înaintea societăților de profil din Federația Rusă, Ucraina ș.a.”, a mai adăugat profesorul.
Inscripția de pe basorelief, Aici între anii 1972-2014 a activat patriarhul neurologiei și neurochirurgiei naționale, academicianul Diomid Gherman, ne va aminti mereu de această personalitate distinctă în viața medicală și socială a Republicii Moldova.
Anterior, în memoria regretatului academician a mai fost instalată o placă comemorativă pe frontispiciul Institutului de Neurologie și Neurochirurgie, iar pe Aleea savanților și medicilor iluștri se înalță și bustul acestuia.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii