Ziua Sănătății Orale 2018
- 150 просмотров
Catedra de propedeutică stomatologică „Pavel Godoroja” a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” a organizat în data de 20 martie 2018, o lecție deschisă dedicată Zilei Sănătății Orale 2018, unde viitorii stomatologi au discutat metodele de igienă bucală.
Conferențiarul universitar Elena Stepco, prodecanul Facultății de Stomatologie, a menționat că pentru îngrijirea orală sunt trei metode de bază: igiena personalizată, igiena orală profesională și alimentația rațională. „Alimentația rațională presupune excluderea dulciurilor sau consumarea produselor cât mai puțin rafinate, naturale, legume consumate în stare proaspătă. Igiena orală personalizată presupune curățarea dinților de 2-3 ori în zi, de dorit după fiecare masă, minimum trei minute, cu utilizarea periuțelor și a pastelor dentare recomandate de medicul stomatolog. Și, nu în ultimul rând, se recomandă o dată pe an igienizarea profesională realizată de medicul specialist”, a menționat conferențiarul Elena Stepco.
Diana Uncuța, șefa Catedrei de propedeutică stomatologică „Pavel Godoroja”, a subliniat că igiena profesională executată calitativ, având echipamentul necesar, și abilitatea de a mânui instrumentele în așa fel ca să nu dăunăm pacientului, niciodată nu poate face rău unui dinte, ci din contra, îl va curăța de placa bacteriană.
La rândul lor, studenții au demonstrat practic cum se face igiena orală personală, evidențiind că pentru o curățare corectă a dinților se recomandă periajul acestora în direcții circulare. Astfel, pentru dinții superiori, curățarea începe de la nivelul implantării dintelui în gingie spre marginea liberă a acestuia, iar la dinții inferiori - invers. Dacă nu respectăm această metodă, riscăm să împingem sub gingie tot ce se află pe suprafața dintelui, inclusiv bacteriile, ceea ce ar putea agresa gingiile.
Totodată, pentru o curățare eficientă a spațiilor greu accesibile periuței de dinți, se recomandă folosirea aței dentare după fiecare masă. Astfel se reduce riscul apariției cariilor în spațiile interdentare sau pe partea interioara a dinților. Pentru a elimina complet resturile alimentare din cavitatea bucală, este important clătirea cu apă de gură, care are un efect antibacterian și antiseptic. Și, nu în ultimul rând, se recomandă o vizită la medicul specialist cel puțin o dată la 6 luni.
De asemenea, specialiștii susțin că la copii este recomandat ermitizarea fisurilor dentare și acoperirea dinților cu lacuri și geluri ce conțin fluor, deoarece acesta este elementul chimic care are un impact major în prevenirea cariilor dentare.
Ziua Mondială a Sănătăţii Orale este o iniţiativă a Federaţiei Internaţionale a Dentiştilor (FDI) și este sărbătorită anual în data de 20 martie. Acţiunile desfăşurate în această zi au ca scop creşterea, la nivel global, a gradului de conştientizare a populaţiei privind importanţa menţinerii unei stări optime a sănătăţii orale la orice vârstă. Sloganul anului 2018 este Spune Aaaaa! Gândește-te la gura ta, Gândește-te la sănătatea ta!, care comunică importanța efectuării controalelor stomatologice periodice, atenția deosebită ce trebuie acordată, încă de la vârste mici, igienei orale corecte și alimentației sănătoase.
Conform Organizației Mondiale a Sănătății, 90% din populaţia lumii suferă în cursul vieţii de afecţiuni orale şi multe dintre acestea ar putea fi evitate prin programe de prevenţie, detecţie şi tratament finanţate de guvern, asociaţii şi societăţi de promovare a sănătăţii.
Cariile dentare reprezintă o problemă majoră de sănătate orală în ţările industrializate, afectând 60-90% dintre elevi şi marea majoritate a adulţilor. Acestea au o prevalenţă crescută în mai multe ţări din Asia și America Latină, în timp ce majoritatea ţărilor africane par să fie mai puțin afectate. Neglijate şi netratate la timp, ele pot fi punctul de plecare a unor probleme grave de sănătate a organismului.
[nggallery id=750]
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii