Eugeniu Maloman ─ legendă vie a chirurgiei basarabene
- 256 просмотров
În data de 23 martie 2018, comunitatea academică din țară a celebrat 90 de ani de la nașterea profesorului universitar Eugeniu Maloman, renumit chirurg care face parte din generația de aur a chirurgiei moldave. Ceremonia festivă a avut loc la Alma Mater, la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, instituția care a educat cele mai notorii personalități în medicină și farmacie și locul unde s-a consacrat marele maestru. Omagiatul a fost onorat cu prezența discipolilor săi, a chirurgilor din întreaga țară, scriitori, poeți și oameni de artă.
În deschiderea manifestării, rectorul Ion Ababii a avut doar cuvinte de laudă pentru breasla chirurgilor, care în prezent contribuie la menţinerea şi dezvoltarea frumoaselor tradiţii ale predecesorilor în domeniul chirurgiei, servesc drept un exemplu demn de urmat pentru generaţiile tinere de specialiști și participă la promovarea şi valorificarea profesiei de chirurg și a serviciului chirurgical din ţară. Ulterior, rectorul a vorbit despre meritele profesorului Eugeniu Maloman, obținute pe parcursul vieții, începând cu studenția, debutul în profesie, statutul de doctorand, funcțiile de asistent și conferenţiar, până la fondator şi şef al Catedrei de chirurgie spitalicească a facultăţilor de Stomatologie şi Medicină Preventivă, șef al Catedrei de chirurgie a Facultăţii de Perfecţionare a Medicilor, obținerea titlurilor științifico-didactice de doctor în științe medicale, doctor habilitat, profesor universitar, specialist principal în probleme de chirurgie al Ministerului Sănătăţii, activitatea de cercetare și calitatea de conducător științific a Domniei Sale.
„Țin să menţionez contribuţia profesorului Eugen Maloman, care peste șase decenii i-a consacrat fără rezerve Alma Mater, sistemului național de sănătate, oamenilor suferinzi. Dumnealui, alături de academicianul Gheorghe Ghidirim și regretații Pavel Bâtcă și Constantin Ţâbârnă, au fost cei care și-au asumat responsabilitatea pentru implementarea rezidenţiatului ca formă nouă de instruire medicală postuniversitară. Apreciem înalt activitatea organizatorică în calitate de specialist al Ministerului Sănătății, prin care a impulsionat aplicarea inovaţiilor chirurgiei autohtone şi mondiale, a contribuit substanţial la ameliorarea activităţii clinice în domeniul asistenţei chirurgicale programate şi de urgenţă și la creșterea indicilor statistici republicani la un nivel superior celor din fosta Uniune. Domniei Sale îi aparține meritul înființării Secţiei regionale a Asociaţiei Europene de Chirurgie de Urgenţă în Moldova, ceea ce a permis rezidenţilor şi tinerilor chirurgi să beneficieze de cursuri postuniversitare europene, fapt ce a influenţat benefic procesul de modernizare a sistemului de asistenţă chirurgicală din țară şi ajustarea lui la standardele europene”, a subliniat academicianul Ababii.
Președintele Asociației Chirurgilor „Nicolae Anestiadi” din Republica Moldova, profesorul universitar Evghenii Guțu, șeful Catedrei de chirurgie generală semiologie nr. 3, a declarat că Eugeniu Maloman reprezintă unul dintre stâlpii chirurgiei. „Pentru noi, chirurgii, profesorul Maloman este un exemplu de profesionalism, un savant notoriu, un om inteligent în viața reală și profesională. Pe lângă aceasta, sunt impresionat de viziunea lui în chirurgie, de reformele pe care le-a inițiat prin introducerea rezidențiatului și de insistența de care a dat dovadă la dezvoltarea chirurgiei miniinvazive, laparoscopice și dotarea tehnico-materială a fiecărui raion”, a menționat profesorul Guțu.
Sergiu Ungureanu, șeful Catedrei de chirurgie nr. 4, unul din discipolii renumitului chirurg Eugeniu Maloman, a punctat cele mai mari realizări ale dascălului său, remarcând calitățile profesionale și umane, crezul și poziția civică a acestuia. Profesorul Ungureanu a enumerat activitățile de bază pe care le îndeplinește Eugeniu Maloman în calitate de profesor consultant la Catedră, precum: supravegherea procesului de educație medicală continuă a chirurgilor, aplicarea metodelor avansate de instruire, promovarea tehnicilor mininvazive în practica cotidiană chirurgicală. „Stimate Domnule Profesor, în numele colectivului pe care l-ați creat, pe care l-ați condus de-a lungul anilor și pe care am onoarea să-l reprezint astăzi, Vă dorim multă sănătate, clipe fericite alături de toți cei dragi sufletului, să Vă bucurați de rezultatele copiilor, nepoților și strănepoților. Vreau să Vă spun că o lume întreagă Vă apreciază și Vă elogiază”, a conchis Sergiu Ungureanu.
Legendă vie a chirurgiei din Republica Moldova, Eugeniu Maloman a împărtășit cu cei care au venit să-i ureze un călduros La mulți ani! câteva repere din impresionanta biografie. În aceeași ordine de idei, renumitul chirurg a subliniat că și-a împlinit cam toate dorințele, cu excepția uneia, în care încă nu-și pierde speranța - Unirea Republicii Moldova cu România.
Elogii în adresa profesorului Maloman au rostit renumiții chirurgi și academicieni Gheorghe Ghidirim și Eva Gudumac, prorectorul Gheorghe Rojnoveanu, publicistul Vasile Șoimaru și alți discipoli, care și-au exprimat admirația și recunoștința. În acest context, participanții la festivitate au semnat și o declarație de unire cu România, care i-a fost oferit drept cadou simbolic eminentului profesor, care a rotunjit 90 de ani de la naștere în anul în care se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire.
Evenimentul a fost organizat de Catedra de chirurgie nr. 4 a USMF „Nicolae Testemițanu” și Asociația Chirurgilor „Nicolae Anestiadi” din Republica Moldova.
[nggallery id=757]
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii