Patologiile somnului, un subiect de interes major pentru Republica Moldova
- 160 views
Pe parcursul a trei ani de zile, peste o mie de persoane au fost testate/investigate privind maladiile cauzate de tulburarea somnului. Astfel de subiecte, precum și actualitățile din domeniul somnologiei, au fost discutate în cadrul celei de-a doua conferințe din țara noastră privind medicina somnului și ventilația non-invazivă, organizată în data de 4 martie curent la Institutul de Ftiziopneumologie „Chiril Draganiuc”.
Recent, Guvernul a votat un proiect de hotărâre prin care au fost introduse modificări privind examenul medical al conducătorilor auto care suferă de diferite afecţiuni, printre care și cele oftalmologice, diabet zaharat, epilepsie sau sindromul de apnee în somn. Astfel, șoferii care vor fi suspectați că pot adormi la volan vor fi nevoiți să efectueze o poligrafie cardio-respiratorie și o polisomnografie.
În deschiderea conferinței, Victor Botnaru, șef disciplină Pneumologie și alergologie, a vorbit despre dificultățile pe care le întâmpină specialiștii în somnologie la început de cale. Profesorul a venit cu inițiativa de a uni eforturile mai multor specialiști interesați de acest subiect, cum ar fi respirologii, anesteziștii, neurologii și cardiologii, pentru a continua dezvoltarea acestui domeniu în Republica Moldova.
Potrivit directorului Institutului de Ftiziopneumologie „Chiril Draganiuc”, Liliana Domenti, prima conferință în somnologie a avut un impact pozitiv în special pentru Secția de pneumologie din cadrul instituției pe care o conduce. „În aceste condiții, suntem motivați să investim în dotarea secției și să preluăm din experiența colegilor noștri din România”, a mai adăugat Liliana Domenti.
Un interes deosebit față de patologiile somnului au demonstrat cadrele profesoral-didactice, studenții și rezidenții de la specialitățile Pneumologie, Medicină internă, Cardiologie, Endocrinologie, Neurologie, Medicină de familie, Pediatrie, Otorinolaringologie, Anestezie și terapie intensivă, Psihiatrie.
Eugen Goțonoaga, medic rezident în anul III la specialitatea Cardiologie este foarte interesat de apneea somnului, mai ales că este încă un domeniu neexplorat. „Somnul afectează toate procesele care se întâmplă în organismul uman, iar apneea are o influență cardiacă și pulmonară foarte mare, de aceea vreau să cunosc mai multe date despre cum se manifestă patologia respectivă”, a declarat medicinistul.
Somnologia a trezit și interesul tinerilor cercetători. Actualitatea temei și noutatea științifică a determinat-o pe Rodica Tozlovanu, studentă în anul II la specialitatea Medicină generală, să elaboreze o lucrare științifică privind endocrinologia somnului, fapt pentru care participă la toate manifestările științifice legate de somnologie. De asemenea, două doctorande își fac, în prezent, tezele pe tema apneei obstructive în somn.
La conferință au participat cu lucrări științifice și câțiva invitați speciali din România: asistentul universitar Oana Deleanu, președintele secțiunii de somnologie și ventilație non-invazivă a Societății Române de Pneumologie; Ștefan Dumitrache Rujinski, asistent universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București; Ștefan Mihăicuță, șef lucrări, Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara.
Somnologia a început să se dezvolte în Republica Moldova în anul 2013. Până atunci, timp de 8 ani, specialiștii au acumulat informație despre această patologie participând la diferite simpozioane științifice peste hotare. Pe parcursul ultimilor trei ani, au fost organizate mai multe forumuri și workshopuri la acest subiect, au fost publicate 10 articole științifice în diferite reviste naționale și internaționale. Totodată, a fost modificată și curricula pentru învățământul superior medical prin rezidențiat, fiind introdusă Patologia somnului, după un model european. În prezent, se lucrează la un protocol clinic național Sindromul apneei obstructive în somn care urmează a fi prezentat Ministerului Sănătății pentru aprobare.
[nggallery id=335]
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii