Drepturile omului în vizorul mediciniștilor
- 271 views
Mediciniștii din anul I de studii de la specialitatea Sănătate publică au discutat despre drepturile omului în cadrul unui curs, organizat în data de 12 decembrie curent, la Catedra de filosofie și bioetică a Universității de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”.
Irina Sîrbu, studentă în anul V la Facultatea de Stomatologie, membrul Direcției Externe a Asociației Studenților și Rezidenților în Medicină, le-a vorbit tinerilor despre Comisia permanentă pentru drepturile omului și pace (SCORP) din cadrul Federației Internaționale a Asociațiilor Studenților în Medicină (IFMSA), din care fac parte și mediciniștii noștri. Obiectivul SCORP este să ajute studenții în abordarea drepturilor omului și să organizeze diverse evenimente la această temă.
În cadrul întrunirii participanții au dezbătut diverse teme ce țin de drepturile omului, în special cele ale pacienților și medicilor. În acest context, au fost analizate cele mai mediatizate cazuri din Republica Moldova, care vizau diverse subiecte, inclusiv corupția din sistem sau dotarea cu echipament. Temele au trezit interesul mediciniștilor, care au venit cu argumente că nu este vina medicului dacă spitalul nu este dotat corespunzător, dar de multe ori, consecințele se răsfrâng asupra profesionalismului specialiștilor. Printre altele, tinerii au fost întrebați cum ar reacționa dacă ar depista că sunt filmați pe ascuns atunci când comit anumite erori profesionale sau când își depășesc atribuțiile de funcție. Aceștia au menționat că își vor păstra calmul și își vor asuma greșelile, chiar dacă aceasta le-ar putea afecta imaginea, dar au subliniat că vor încerca să evite asemenea situații.
Vitalie Ojovan, șef catedră Filosofie și bioetică, le-a vorbit studenților despre importanța respectării dreptului moral al pacientului și despre principiile stipulate în Carta Europeană a Drepturilor Omului, cât și în alte acte normative aferente. Profesorul a îndemnat tinerii să fie vigilenți și să protejeze principiile deontologiei și eticii medicale atât în cadru restrâns, cât și în spațiul public.
Mediciniștii s-au arătat interesați de acest subiect și au afirmat că îl vor dezbate și în cadrul altor cursuri, mai ales că încălcarea drepturilor omului îi poate afecta indiferent de statut: student, cadru profesoral-didactic, medic specialist sau chiar în postură de pacient.
[nggallery id=458]
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii