Osteoartrozele. Actualități în tratamentul intraarticular
- 112 views
În data de 30 martie a avut loc simpozionul Osteoartrozele. Actualități în tratamentul intraarticular, organizat de Asociația Traumatologilor și Ortopezilor din Republica Moldova în colaborare cu Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”.
Potrivit președintelui Asociației Traumatologilor și Ortopezilor din Republica Moldova Nicolae Caproș, cei mai mulți pacienți care suferă de osteoartroze trebuie tratați în comun cu medicii interniști, cu care să colaboreze şi să progreseze în tratarea acestor afecţiuni.
Liliana Groppa, președintele Societății Medicilor Interniști din Republica Moldova, șefa Disciplinei de reumatologie și nefrologie a USMF „Nicolae Testemiţanu”, susţine că această patologie este foarte frecvent întâlnită: aproximativ 9% dintre tineri şi 45-50% dintre persoanele cu vârsta peste 60 de ani. „Consider că doar atunci când medicii interniști împreună cu medicii traumatologi și ortopezi vor discuta și vor examina pacientul se va putea găsi o soluție eficientă pentru tratarea pacientului”, a menționat profesorul Liliana Groppa.
Nicolae Erhan, conferențiar universitar la Catedra de ortopedie și traumatologie, a informat că, actualmente, în Republica Moldova pe lista de așteptare pentru artroplastia de genunchi sunt mai mult de 10 mii de bolnavi. „Tratamentul gonartrozei este complex și trebuie efectuat în dependență de stadiul procesului patologic astfel, favorizând ameliorarea indicilor biomecanici ai articulației, restabilirea cartilajului articular, dar și contribuind la restabilirea capacității funcționale a pacientului”, a accentuat Nicolae Erhan. Specialistul recomandă pacienților să se adreseze la medic imediat, deoarece artroscopia genunchiului traumatizat contribuie la diagnosticarea precoce şi tratamentul miniinvaziv a leziunilor condrale, osteocondrale, meniscale şi ligamentare cu rezultate bune şi excelente în 97,8% dintre cazuri.
Osteoartroza se definește ca un grup format din boli distincte, de diferite etiologii, care au aceleași modificări biologice, morfologice și clinice. Procesul morbid nu afectează doar cartilajul, ci cuprinde întreaga articulație: osul subcondral, ligamentele, capsula, membrana sinovială și musculatura periarticulară. În cele din urmă cartilajul degenerat se fibrilează, se fisurează, se ulcerează și dispare de pe suprafața articulară.
În prezent, osteoartroza este una dintre cele mai frecvente afecțiuni cronice și, totodată, cea mai frecventă afecțiune a aparatului locomotor.
[nggallery id=766]
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii