1

Educația Mediatică – provocare pentru bibliotecarii din Republica Moldova

Published: 22.03.2019

1În perioada 18 – 20 martie, timp de 21 ore, IREX-Europa a desfăşurat  instruirea privind  Educația Mediatică  pentru 16 bibliotecari din sistemul naţional de biblioteci – reprezentanți ai mai multor localități ale Republicii Moldova, inclusiv din Transnistria: Edineț, Dubăsari, Briceni, Dondușeni, Ialoveni, Cantemir, Drochia, Căușeni, Bălți, Leova și Chișinău.

Din partea Bibliotecii Științifice Medicale a IP USMF „Nicolae Testemițanu” a participat Angela Gheorghița, bibliotecar principal, secția Automatizare Tehnologii de Bibliotecă. Participanții au fost selectaţi în baza unui concurs al Formularelor „Promovarea educației mediatice prin intermediul bibliotecilor“.

IREX-Europa este o organizație non-guvernamentală, non profit care oferă programe inovative pentru îmbunătățirea calității educației, consolidarea presei independente, stimularea dezvoltării unei societăți civile pluraliste și contribuie la reducerea conflictelor.

Formator al instruirii a fost Natalia Grîu, consultant superior la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării din Republica Moldova.

Formabilii au studiat noțiunile de bază ale Educației Mediatice, și-au dezvoltat capacitățile  de analiza și prelucrare a informațiilor, știrilor.

Instruirea a fost divizată pe conținuturi, fiecare cu valoare și pondere actuală:

  1. Mass-media ca mijloc de comunicare între organele de stat și cetățeni.  
  2. Noile media. Neticheta și comunicarea online.
  3. Știrea ca informație actuală și de senzație. Structura și principiile știrii. Știre falsă.
  4. Rolul bibliotecarului în calitate de consumator și creator de produse media.
  5. Rolul jurnalistului în mass-media. Manipularea și dezinformarea.
  6. Articolul.
  7. Interviul.
  8. Filmul.2

Bibliotecarii au participat activ la studierea şi însușirea tehnicilor de dezvoltare a gândirii critice, tehnicilor energizante ce aveau drept scop dezvoltarea atenției, focusarea asupra detaliilor și, de asemenea, cunoașterea colegilor. A fost o oportunitate pentru fiecare participant de a apărea  în ipostaza de expert  a mass-media în comunitățile din care fac parte și să contribuie la formarea culturii de percepere și prelucrare a informației.

Cursul de Educație Mediatică este centrat pe formarea gândirii critice a oricărui consumator. Bibliotecarii, în calitatea lor de lideri si formatori de opinie trebuie să demonstreze competență mediatică. Ei au capacitatea de a disemina și contribui ei înșiși la formarea gândirii critice a comunităților din care vin“, susţine  Doamna Natalia Grîu.

      La finele  sesiunii  bibliotecarii au fost îndemnați să  mediteze asupra elaborării unui plan de  acțiuni pentru organizarea a 4 instruiri,  ce vor fi promovate  în instituțiile sau localităţile  din care vin.

       La următoarea etapă de instruire, preconizată pentru luna mai, vor trece doar  persoanele care vor îndeplini cerinţa de a furniza în cascadă, în cadrul a 4 ateliere profesionale,  cunoştinţele obţinute.  Tot atunci formabilii vor obţine si Certificatele  - dovadă a participării şi organizării unor noi instruiri.

       Training-ul privind Educaţia Mediatică face parte din  Poiectul  Consolidarea Presei Independente și Educația Mediatică în Moldova derulat de IREX Europe, în parteneriat cu programul Novateca și cu suportul financiar al Biroului pentru Democraţie, Drepturile Omului şi Muncă al Departamentului de Stat american.

1

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii