Actualități în gastroenterologie și hepatologie
- vizualizări: 206
Cele mai moderne metode de diagnostic, tratament și profilaxie a afecțiunilor digestive și hepatice au fost discutate în cadrul Conferinţei naţionale de gastroenterologie şi hepatologie, care a avut loc în data de 20 iunie curent, la Spitalul Clinic Republican din Chișinău.
Conferința a fost organizată de Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” și Asociația Medicală „Hepateg”, sub patronajul Ministerului Sănătăţii al Republicii Moldova.
La eveniment au participat circa 500 de medici din Republica Moldova: gastroenterologi, hepatologi, endoscopiști, medici de familie și rezidenți, cercetători și specialiști din România și Italia, care s-au împărtășit cu experiențele lor privind diagnosticarea și tratarea maladiilor digestive şi hepatice.
Prezent la forum, profesorul Gheorghe Rojnoveanu, prorector pentru activitatea științifică a USMF ”Nicolae Testemițanu”, a menționat că o mare parte din populaţia ţării noastre suferă de boli digestive și hepatice, iar acest fapt duce la “scăderea calității vieții și a statutului social”. Organizarea unei astfel de reuniuni ştiinţifice este actuală și necesară, deoarece este nevoie de o nouă abordare a problemei privind managementul acestor afecțiuni.
Clinica de gastroenterologie și hepatologie, din cadrul Departamentului medicină internă, Disciplina gastroenterologie, organizează sistematic activităţi științifice în domeniu. ”Cu 5 ani în urmă au fost elaborate protocoale clinice naționale pe patologia tractului digestiv și a ficatului. Anul acesta vor fi revizuite 5 protocoale, care au trecut toate etapele de aprobare: boala de reflux gastroesofagian, boala ulceroasă, hepatita virală B, ficatul gras non-alcoolic, colita ulceroasă nespecifică”, a spus Tatiana Vlada-Dumbravă, profesor universitar, director Clinica de gastroenterologie și hepatologie.
Endoscopiștii, reuniți la această manifestare științifică, au organizat o videoconferință, în care au fost prezentate operațiile de transplant hepatic, realizate în Republica Moldova și discutate subiecte ce țin de evoluția cazurilor și noile tendințe în realizarea acestui tip de intervenții chirurgicale.
În Republica Moldova, patologiile tractului digestiv și a ficatului ocupă locul III în structura mortalității populației după bolile cardiovasculare și cancer. Aceasta afectează, în special, adulții cu vârstă aptă de muncă. La nivel mondial, țara noastră ocupă locul I în lume după numărul de decese cauzate de ciroza hepatică.
În prezent, circa 400 de persoane, care suferă de boli hepatice, beneficiază de tratament antiviral compensat. Anual, pentru un pacient bolnav de hepatita C, costul tratamentului este de 20 000 de dolari, iar, din acest an, în programul național de tratament au fost incluși și copiii de la 7 ani.
Materialele Conferinţei au fost publicate în Revista științifico-practică „Sănătate publică, economie şi management în medicină”.
[nggallery id=118]
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii