Actualități în medicina sportivă dezbătute în cadrul unui for științific internațional
- vizualizări: 141
Medicii și specialiștii din medicina sportivă și-au dat întâlnire în cadrul Conferinței științifico-practice cu participare internațională ”Medicina sportivă: provocări și perspective”, desfășurată în perioada 12-13 noiembrie la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testemițanu”. Evenimentul a reprezentat o platformă de discuții privind mai multe aspecte ale medicinei sportive, printre care: problemele comportamentale și de mediu care acționează asupra sportivilor; probleme de diagnostic și tratament privind traumele sportivilor și, nu în ultimul rând, profilaxia lor; managementul asistenței medicale în sport; actualități în medicina sportivă, traumatologie, ortopedie și reabilitare medicală; farmacologia sportului; nutriția sportivilor ș.a.
În deschiderea conferinței, Gheorghe Ștefăneț, directorul Centrului Național de Medicină Sportivă ”Atletmed” a vorbit despre avantajele medicinei sportive în contextul social actual. ”Serviciul de medicină sportivă, prin activitățile sale, reprezintă o verigă principală în promovarea unui stil de viață sănătos printre sportivi și în obținerea rezultatelor performante în sport”. Directorul a mai menționat că exercițiul fizic are un rol deosebit în combaterea și prevenirea multor maladii, precum și în răspândirea ideii Medicina pentru sport - Sportul pentru sănătate.
Viceministrul sănătății, Gheorghe Țurcanu, a declarat că medicina sportivă reprezintă o prioritate pentru Ministerul Sănătății, care a pus un accent deosebit pe dezvoltarea serviciului de medicină sportivă în Republica Moldova și, în special, pe fortificarea sistemului de asistență medicală acordată sportivilor. Totodată, viceministru a reamintit despre parteneriatul public-privat care a fost inițiat acum un an, în urma căruia a fost emisă și o hotărâre de guvern privind construirea unui nou centru de medicină sportivă în Republica Moldova.
”În ultimii ani, la USMF ”Nicolae Testemițanu”, cu susținerea Ministerului Sănătății, medicina sportivă a fost recunoscută ca specialitate și a fost inclusă în nomenclatorul specialităților în rezidențiat. Cu ajutorul partenerilor și experților din Estonia a fost elaborat programul de studiu în rezidențiat pentru 3 ani, iar începând cu anul trecut a fost organizată și prima admitere” a relatat Olga Cernețchi, prorector pentru asigurarea calității și integrării în învățământ. Cei prezenți la conferință au remarcat că implementarea acestei specialități a fost dictată, în primul rând, de necesitatea de medici pregătiți în domeniu. Spre exemplu, Nicolai Cebotari, secretar general al Federației Mondiale de Fotbal, a menționat că se confruntă tot mai des cu lipsa specialiștilor pentru echipele de fotbal.
Reformele care s-au întreprins în ultimii doi ani în medicina sportivă se datorează, în mare parte, și colaborării cu experții de la Clinica de Medicină Sportivă și Reabilitare Medicală a Universității din Tartu. Directorul clinicii, Eve Unt, a precizat că Ministerul de Externe al Estoniei va continua să susțină Republica Moldova în dezvoltarea acestei specialități.
Medicina sportivă este un domeniu al medicinei, orientat spre menţinerea şi fortificarea sănătăţii, prevenirea şi tratamentul patologiilor, precum și pe sporirea eficacităţii procesului de antrenament a persoanelor care practică cultura fizică şi sportul. Este o specialitate recunoscută în majoritatea ţărilor şi pregătirea specialiştilor în domeniu este reglementată la nivel internaţional prin specializarea postuniversitară prin rezidenţiat.
Crearea şi dezvoltarea serviciului de medicină sportivă în țara noastră îşi are începutul încă în perioada postbelică, când, prin ordinul Ministerului Sănătăţii din RSSM nr. 908 §1 din 20.10.1947, a fost fondat serviciul de medicină sportivă din RSSM.
[nggallery id=297]
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii