Actualități în tratamentul afecțiunilor hepatice
- vizualizări: 172
În data de 27 martie curent, la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemițanu” a avut loc conferința științifică cu genericul Actualități în tratamentul simptomelor specifice și nespecifice ale afecțiunilor hepatice, organizată de Disciplina de gastroenterologie.
Invitatul de onoare al forumului a fost David Jones, profesor la Universitatea Newcastle din Marea Britanie, care a vorbit despre fatigabilitatea și afecțiunile cognitive la pacienții cu maladii hepatice. „Principala complicație a pacienților cu tulburări hepatice este ciroza, care reprezintă procesul de cicatrizare în fază târzie la ficat. Ciroza se produce ca răspuns la leziunile hepatice, iar simptomele pot fi absente sau de tip sindrom dispeptic cum ar fi: fatigabilitate, oboseală la eforturi mici, balonări, insomnii”, a menţionat profesorul.
Galyna Solovyova, șefa Secției de gastroenterologie la Clinica din Oberig, a vorbit despre bolile hepatice nealcoolice grase, menționând că acestea sunt tot mai frecvent întâlnite în întreaga lume, iar în SUA este cea mai comună formă de boli hepatice cronice. În opinia specialistului, bolile de ficat gras nealcoolic pot afecta orice grupă de vârstă, dar mai ales persoanele cu vârsta de 40 de ani și mai mult, deoarece acestea prezintă un risc crescut de boli de inimă, cauzat de factori de risc cum ar fi obezitatea și diabetul zaharat. Doctorul a mai menționat că riscul de îmbolnăvire poate crește atunci când sunt avem colesterolul ridicat, niveluri ridicate de trigliceride în sânge, sindrom metabolic, obezitatea, mai ales când grăsimea este concentrată în abdomen, sindromul ovarului polichistic, apnee în somn și diabetul de tip 2. Medicul a adus la cunoștința celor prezenți care sunt dietele și metodele care îi vor ajuta pe pacienți să depisteze la timp boala și să o trateze mai ușor.
Experții nu cunosc exact de ce unii oameni acumulează grăsime în ficat, în timp ce alții nu. Însă un lucru este cert că grăsimile acumulate dezvoltă inflamații ale ficatului ce progresează spre ciroză. Atât boala de ficat gras nealcoolic, cât și splenohepatita nealcoolică sunt direct legate de supraponderalitate sau obezitate, rezistența la insulină când celulele nu asimilează zahăr ca răspuns la insulina hormonală, zahărul în sânge este ridicat, nivelurile de grăsimi ridicate în sânge.
[nggallery id=765]
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii