Cel de-al IV-lea Congres al anesteziologilor și reanimatologilor din RM
- vizualizări: 54
Cel de-al IV-lea Congres Internaţional al Societăţii de Anesteziologie şi Reanimatologie din Republica Moldova se desfășoară în perioada 8-10 septembrie curent la Chișinău. Astfel, peste 400 de specialiști în anesteziologie și reanimatologie din țară, experți internaționali și reprezentanţi din industria medicală din Republica Moldova și din Europa de Est, se întrunesc pentru a pune în dezbatere actualități privind anestezia și terapia intensivă, medicina de urgență, managementul durerii, transplantologia, sănătatea mamei și copilului ș.a. În plus, medicii, cadrele profesoral-didactice, tinerii specialiști, rezidenții și studenții pot participa la cele cinci workshopuri pentru a-și dezvolta abilitățile practice în domeniu.
Gheorghe Rojnoveanu, prorector pentru activitate științifică al Universității de Stat de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testemițanu”, prezent la deschiderea oficială a Congresului, le-a vorbit oaspeților despre importanța acestei ramuri a medicinei pentru sistemul de sănătate din țara noastră. ”Nucleul societăților de anestezie și terapie intensivă, precum și medicina de urgență, este constituit de cadrele Universității, iar colectivele pe care le conduc sunt niște exemple în activitatea didactică, științifică și mai ales în cea clinică, reușind să ofere asistență consultativă și de tratament, 24 de ore din 24, în toate cazurile solicitate din întreaga țară”, a adăugat prorectorul.
În cadrul Congresului a avut loc și o masă rotundă privind securitatea pacientului pe masa de operație, renovarea și dotarea sălilor de operație și a secțiilor de terapie intensivă. Potrivit lui Serghei Șandru, șef catedră Anesteziologie și reanimatologie nr. 1 ”Valeriu Ghereg”, aici s-a decis ca 100 de pulsoximetre să fie donate la 34 de spitale din Republica Moldova. Dispozitivele medicale vor facilita monitorizarea pacientului în timpul intervenției chirurgicale și sunt oferite în cadrul unui proiect la care ia parte și Societatea de Anestezie și Reanimatologie din RM. La discuție au participat reprezentanți ai Ministerului Sănătății, Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, profesorul Dorel Săndesc, secretar de stat al Ministerului Sănătății din România, precum și profesorul Angela Enright, fost președinte al Federației Mondiale de Anestezie și Terapie Intensivă.
Forumul este dedicat jubileului de 70 de ani de la fondarea USMF ”Nicolae Testemițanu” și include: Congresul I Internaţional al Societăţii pentru Studiul şi Combaterea Durerii din Moldova; Congresul IV al Societăţii de Medicină Urgentă din Republica Moldova; Ediţia 10 a Cursurilor Comitetului European de Educare în Anestezie; Simpozionul III comun al Societăţii Anesteziologie și Reanimatologie din Republica Moldova cu cel al Societăţii Române de Anestezie şi Terapie Intensivă “România Dodoloaţă”.
[nggallery id=275]
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii