China interesată de dezvoltarea Centrului de medicină tradițională chineză
- vizualizări: 137
Oameni de afaceri chinezi și reprezentanți ai Guvernului acestei țări se arată interesați de continuarea dezvoltării Centrului de medicină tradițională chineză al Universității de Stat de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testemițanu”. Disponibilitatea acestora a fost anunțată, vineri, 19 septembrie, în cadrul unei vizite de documentare a cinci delegați chinezi, veniți la Chișinău pentru a verifica eficiența proiectelor finanțate de Republica Populară Chineză.
Ala Nemerenco, director Clinica Universitară de Asistență Medicală Primară din cadrul Universității de Stat de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testemițanu”, a spus că Centrul de Medicină Tradițională Chineză a fost creat în baza unui Acord de cooperare între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Republicii Populare Chineze. Pentru deschiderea Centrului, țara noastră a beneficiat de asistență nerambursabilă în valoare de 5 milioane de yuani (cca 540 de mii de euro), bani alocați pentru lucrările de renovare și dotarea cu echipament și plantele medicinale pentru proceduri.
Victoria Șimon, șef Centru Medicină Tradițională Chineză, a spus că instituția medicală devine tot mai solicitată în ultima perioadă, deoarece tendințele societății de astăzi se orientează spre tratarea maladiilor, afecțiunilor prin proceduri și tratamente naturiste. Astfel, popularitatea centrului crește, înregistrând peste 6000 de vizite, anual. Victoria Șimon a informat oficialii chinezi că mulți pacienți vin cu dorința de a urma tratamente anume la medicii specialiști chinezi. ”Luând în considerație că medicina tradițională chineză este o artă cu tradiții milenare, continuarea schimbului de experiență dintre specialiștii noștri și cei chinezi ar fi foarte benevenită. Astfel, vom fi bucuroși, cât mai curând, să înceapă cel de-al doilea proiect tehnic de cooperare în baza unui ajutor din partea Guvernului Chinez pentru fortificarea capacităților Centrului”, a spus Victoria Șimon.
Mihail Gavriliuc, prorector pentru relații internaționale al USMF ”Nicoale Testemițanu”, a specificat că banii investiți de Republica Populară Chineză în acest Centru ”au găsit un sol fertil”. ”Medicina chineză este cunoscută în Europa de mult timp, dar folosirea metodologică a ei în șirul pacienților este pentru prima dată în Republica Moldova”, a afirmat prorectorul. Reprezentantul Universității noastre a sugerat, în context, crearea unui compartiment de reabilitare a pacienților cu afecțiuni neurologice, dar și sub aspectul pregătirii specialiștilor din acest domeniu, mai ales că în China este bine organizat acest serviciu.
Reprezentanții chinezi s-au arătat mulțumiți de amenajarea instituției curative, dotarea acesteia cu echipamentul necesar și serviciile oferite, declarând că investițiile în dezvoltarea acestui centru sunt pe deplin justificate. Duan Jingxin, șef Companie internațională de consultanță în inginerie din China, a spus că toate solicitările și sugestiile Universității noastre să fie expuse în formă scrisă, astfel ca Guvernul de la Beijing să poată analiza situația și să concentreze resurse în acest domeniu.
Deschiderea Centrului de Medicină Tradițională Chineză în Republica Moldova a permis diversificarea spectrului serviciilor medicale acordate populației și îmbunătățirea accesului la servicii de recuperare.
[nggallery id=144]
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii