CHRONEX-RD o reușită remarcabilă a USMF „Nicolae Testemițanu”
- vizualizări: 50
Pe parcursul a două zile, specialiști din cadrul Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, precum și experți din România și Ucraina au participat la Conferința finală a proiectului „Rețeaua Est-Europeană de Excelență pentru Cercetare și Dezvoltare în Bolile Cronice - CHRONEX-RD”. Inițiativa dezvoltării proiectului aparține Universității de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa”, care a cooptat USMF „Nicolae Testemițanu” și Universitatea Națională de Medicină din Odesa.
În ședința de deschidere a conferinței, Olga Cernețchi, prorector pentru asigurarea calităţii şi integrării în învăţământ al USMF „Nicolae Testemițanu”, a punctat câteva repere privind evoluția proiectului. „Ideea dezvoltării unui astfel de proiect a venit ca urmare a unei probleme cu care se confruntă toate cele trei țări, și anume bolile cronice. Suntem convinși că acest proiect va avea o finalitate sigură și un impact onorabil asupra stării de sănătate a populației din regiunile noastre, a sistemului de asistență medicală și, în special, pentru știință”, a ținut să precizeze prorectorul.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a sesizat toate guvernele în plan mondial vizavi de impactul negativ al maladiilor nontransmisibile. În Strategia „Sănătate 2020” a OMS, un punct aparte îl constituie lupta cu acest fenomen. În Republica Moldova, 87% din mortalitatea populației este cauzată de bolile nontransmisibile. În plan economic aceste cifre sunt colosale pentru că sunt afectate, în cea mai mare parte, persoanele în vârstă aptă de muncă.
„Prin aspectul științific, acest proiect este foarte important în combaterea maladiilor nontransmisibile. Aș vrea ca rezultatele obținute să fie transmise și Ministerului Sănătății, ca acesta să aibă o bază științifică în lupta cu acest flagel”, a menționat Gheorghe Țurcanu, viceministru al sănătății. Oficialul a apreciat înalt rolul Universității noastre, numind-o pilonul de sprijin al Ministerului Sănătății, în aplicarea cu succes a diferitor programe naționale și internaționale de fortificare a sistemului de sănătate din țară și a subliniat importanța împărtășirii experiențelor medicale comune atât în combaterea maladiilor nontransmisibile, cât și a altor fenomene.
Valeria Marichereda, manager de țară al proiectului CHRONEX de la Universitatea Națională de Medicină din Odesa, a mulțumit partenerilor pentru inițiativă și conlucrare în acest proiect. „Rezultatele obținute sunt foarte importante pentru practicienii, cercetătorii și cadrele profesoral-didactice ale universității. Acestea ne stimulează să căutăm noi proiecte, parteneri și să stabilim noi obiective pentru a dezvolta știința din țara noastră. Vreau să menționez despre CHRONEX că a fost primul proiect pentru universitatea noastră și am făcut o mulțime de pași înainte în colaborarea internațională, în special în spațiul european, ne-a făcut să atingem niște obiective importante”, a mai specificat prorectorul.
În semn de apreciere pentru suportul acordat în cadrul acestui proiect, reprezentanta Universității din Odesa a conferit rectorului USMF „Nicolae Testemițanu”, dlui Ion Ababii - Medalia „Професор В. В. Пiдвисоцьки” și o diplomă de onoare pentru Rodica Gramma, șef Departamentul Relații Externe și Integrare Europeană.
Liviu Oprea, manager de proiect al Universității de Medicină și Farmacie ”Gr. T. Popa” a menționat că cele trei universități au creat o fundație în Iași, bazată pe trei nuclee: domeniul biomedical (include persoane care fac cercetare de bază), cel clinic (format din spitalele din cele trei țări) și asistența medicală primară și comunitară. Astfel, a fost obținută o rețea internațională de cercetători. „În viitor, intenționăm să creăm, în cadrul fundației, un centru privind medicina bazată pe dovezi, unde să dezvoltăm cursuri avansate privind bolile cronice. Un accent deosebit va fi pus pe furnizarea datelor pentru crearea politicilor transfrontaliere de sănătate, care nu există în prezent. Un alt aspect ce ține de continuitatea proiectului este platforma de e-learning creată, la care vor avea acces toți medicii din cele trei țări, de orice specialitate. În curând va fi lansată invitația de a transmite cursuri si materiale pentru a fi incluse în această platformă”, a mai adăugat expertul.
Managerul de proiect din Republica Moldova, Mihail Gavriliuc, prorector pentru relații internaționale al USMF „Nicolae Testemițanu”, a punctat principalele realizări obținute în cadrul proiectului, în special stabilirea parteneriatelor de lungă durată, ce au presupus semnarea a 7 acorduri de colaborare cu spitale de nivel republican și alte 6 cu instituții de asistență medicală primară din țară.
Proiectul CHRONEX-RD a creat oportunități semnificative pentru cercetătorii şi personalul medical din regiunea transfrontalieră: 30 de cercetători (10 pentru fiecare regiune/oraș – Iași, Chișinău, Odesa) au lucrat direct în proiecte de cercetare avansată, coordonate de nucleul de cercetare biomedicală CHRONEX-RD. Componenta educațională a rețelei a implementat programe de formare specifice, care au presupus atât cursuri teoretice, cât și lecții practice de formare pentru cercetarea avansată și managementul activităților de cercetare și dezvoltare.
Circa 60 de medici de familie (câte 20 de practicieni din fiecare regiune) – au beneficiat de formare în domeniul managementului cercetării în medicina primară şi comunitară. Aceștia au constituit nucleul de cercetare în medicina primară și comunitară a rețelei. Participanții au beneficiat, de asemenea, de implementarea sistemului de management al calității pentru îngrijirea bolilor cronice. În plus, din numărul total, 20 de persoane au fost instruite și au devenit formatori în managementul cercetării, managementul bolilor cronice și asigurarea calității în practica și cercetarea în medicina primară şi comunitară.
Alți peste 300 de profesioniști în sănătate (doctori în diferite etape de formare sau domenii - rezidenți, specialiști, doctoranzi) au beneficiat de formare în domeniul managementului bolilor cronice.
Totodată, în cadrul manifestării științifice s-a discutat și despre dezvoltarea unei rețele de cercetare în biomedicină, și crearea unei infrastructuri puternice de cercetare în toate țările partenere.
[nggallery id=313]
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii