Conferință în memoria prof. Filip Babilev
- vizualizări: 169
Cadrele profesoral-didactice, studenții și rezidenții de la Facultatea de Farmacie a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” au marcat 80 de ani de la nașterea regretatului profesor Filip Babilev printr-o conferință științifică internațională. Evenimentul s-a desfășurat în data de 12 noiembrie, cu genericul: „De la design-ul medicamentului la calitate și inofensivitate”, și a întrunit colegii profesorului Babilev, oaspeți din România și Ucraina, reprezentanți ai Academiei de Științe a Moldovei, ai Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale, precum și farmaciști din Republica Moldova.
Manifestarea științifică a fost deschisă de Nicolae Ciobanu, decanul Facultății de Farmacie, care a prezentat publicului câteva date din viața și activitatea profesorului Filip Babilev, renumit specilist în domeniul farmaciei, fondatorul Catedrei de chimie specială, denumită ulterior - Chimie farmaceutică și toxicologică, pe care a condus-o timp de 25 de ani. La rândul său, conferențiarul universitar Tamara Cotelea de la Catedra de chimie farmaceutică și toxicologică, a prezentat ilustra personalitate prin prisma a trei dimensiuni: cea de profesor, de savant și de mentor al farmaciei moldave.
Printre subiectele științifice abordate în cadrul conferinței s-au numărat și dezvoltarea sistemului farmaceutic din Republica Moldova, actualitățile în cercetarea unor noi molecule de antibiotice, produsele naturale cu acțiune antimicrobiană, aplicarea metodelor in vitro pentru studierea metabolismului medicamentelor, structurarea și actualizarea programelor de formare postuniversită pentru managementul farmaceutic, aspectele legislative în depistarea medicamentelor contrafăcute. Tot aici a fost pusă în discuție terapia contemporană a stărilor depresive, precum și cafeaua Arabica și Robusta, în special aspecte de calitate și componență.
Filip Babilev s-a născut la 14 noiembrie 1936, în satul Olănești, raionul Ștefan-Vodă. În 1957 absolvă Institutul de Farmacie din Odesa, iar ulterior își face studiile prin doctorat la Catedra de chimie farmaceutică de la Institutul de Medicină „I. M. Secenov” din orașul Moscova, Federația Rusă. Susține teza de doctor în farmacie în anul 1967, iar mai apoi și pe cea de doctor habilitat.
În anul 1970, în componența Facultății de Farmacie a Institutului de Stat de Medicină din Chișinău, fondează Catedra de chimie specială, redenumită ulterior - Chimie farmaceutică și toxicologică, pe care a condus-o până în 1995.
A implementat în practică peste 70 de metode de analiză a calității medicamentelor, în baza cărora s-au elaborat circa 30 de monografii farmacopeice și specificații de normare a calității medicamentelor. Filip Babilev a completat tezaurul științei farmaceutice cu peste 200 de lucrări științifice, inclusiv 5 monografii și un manual. A format o pleiadă de discipoli care au devenit doctori în științe farmaceutice și biologice.
În anul 1994, profesorul Filip Babilev a fondat Laboratorul de Stat pentru Controlul și Certificarea Medicamentelor din Republica Moldova, iar în 2001 a devenit șeful Laboratorului Expertiză și Standardizare a Medicamentului al Institutului Național de Farmacie, funcție deținută până la sfârșitul vieții sale, anul 2004.
[nggallery id=445]
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii