Conferinţa ştiinţifică anuală a USMF „Nicolae Testemiţanu”
- vizualizări: 118
Peste 2500 de cadre profesoral-didactice, studenți, rezidenți și doctoranzi s-au întrunit astăzi, 20 octombrie, în cadrul Conferinței științifice anuale, organizată la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” în contextul Zilelor Universităţii.
În acest an, au fost prezentate în total cca 500 de comunicări și 235 de postere. Conferința a fost structurată pe 13 secții, multe dintre ele cu subsecţii, care au cuprins diverse domenii: sănătate publică, medicină internă și oncologie, chirurgie, ortopedie și traumatologie, obstetrică și ginecologie, pediatrie, neurologie și neurochirurgie, psihiatrie, stomatologie, farmacie ș.a.
Subiectele abordate în cadrul conferinței au fost dintre cele mai diverse. Unele țineau de istoria medicinei, filosofie, bioetică, comunicare, pe când altele abordau domenii practice specifice, cum ar fi: particularităţile accidentelor rutiere la copii, impactul telefonului mobil asupra sănătăţii, sarcina şi naşterea în patologia glandei tiroide, operația cezariană, obezitatea ca factor important în dezvoltarea hipertensiunii arteriale, rinita alergică, screeningul școlar în deformările scoliotice la copii și adolescenți, tratamentul defectelor posttraumatice, medicamentele potențial periculoase utilizate de către vârstnici, terapia prin artă și muzică în cazul diverselor afecțiuni ș.a. În vizor a fost și fenomenul stresului: atât prevenirea acestuia la locul de muncă, la pacientul spitalizat, cât și gestionarea stresului la studenții USMF „Nicolae Testemițanu”.
Spre deosebire de anii precedenți, la această ediție a conferinței au fost expuse mai multe postere, care reflectau rezultatele cercetătorilor. Tradițional, Biblioteca Științifică Medicală a organizat o expoziție amplă de publicații didactice și științifice, iar Departamentul Știință a etalat medaliile, diplomele și trofeele obținute de cadrele profesoral-didactice și științifice ale Universității la diverse concursuri naționale și internaționale în domeniul științei și inovării.
Menţionăm că, Zilele Universității se vor încheia mâine, 21 octombrie, cu o ședință în plen, care va începe la ora 14:30, în Sala Senatului a Blocului didactic central. În cadrul acesteia prorectorul Gheorghe Rojnoveanu va prezenta un raport privind activitatea științifică a Universității, vom cunoaște premianții pentru fiecare secție, numele autorilor și lucrările editate care au fost apreciate și menționate cu premii bănești.
[nggallery id=430]
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii