Curs avansat de formare privind calitatea serviciilor în planificarea familială și asistența maternă
- vizualizări: 127
În zilele de 26 și 27 martie curent, la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” s-a desfășurat Cursul avansat de formare de formatori privind calitatea serviciilor și abordarea centrată pe beneficiar în planificarea familială și asistența maternă, organizat de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova cu suportul Fondul Naţiunilor Unite pentru Populaţie (UNFPA).
Olga Cernețchi, prorector pentru asigurarea calității și integrării în învățământ a deschis evenimentul, subliniind că în 2017, în Republica Moldova s-au înregistrat tot mai puține nașteri, în jur de 30400, iar acest lucru este alarmant. „Ne dorim o dezvoltare a serviciilor de planificare familială și maternă care să fie centrată pe beneficiar și dezvoltarea unei relații și a unei comunicări eficiente și profesioniste între medicul specialist și pacient”, a menționat prorectorul Cernețchi.
Prezentă la eveniment, Natalia Plugaru, reprezentant adjunct UNFPA Moldova, a menționat că în acest an se va da start unui nou program pentru anii 2018-2022, care presupune îmbunătățirea calității datelor privind sănătatea sexuală și reproductivă și violența bazată pe gen, precum şi sporirea accesului la servicii de planificare a familiei, inclusiv la planificarea familială. Programul respectiv va presupune și o colaborare strânsă cu universitatea noastră.
La invitația UNFPA Moldova, în calitate de moderator al cursului a fost profesorul Tengiz Asatiani din Georgia, care şi-a împărtășit cunoștințele și experiența cu specialiştii noştri. Profesorul a pus în discuție subiecte precum: sănătatea sexuală și reproductivă în contextul drepturilor omului la nivel național și european, dezvoltarea unei comunicări eficiente de parteneriat între prestatorii de servicii de sănătate și pacienți, principii și norme de conduită în consultarea pacientului, standarde în obstetrică și ginecologie ș.a.
La instruire au participat specialiști de la catedrele de Obstetrică și ginecologie nr. 1 și nr. 2 ale USMF „Nicolae Testemițanu”, precum și specialiști obstetricieni și ginecologi de la instituții medicale de stat din municipiile Chișinău, Bălți și Cahul.
Evenimentul a avut drept scop creșterea calității serviciilor de planificare familială și asistență maternă prin aplicarea abordării centrate pe beneficiar și dezvoltarea unei relații de parteneriat între prestatorii de servicii de sănătate și pacienți.
[nggallery id=761]
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii