Cursurile Comitetului European pentru Educare în Anestezie
- vizualizări: 93
În perioada 11-13 octombrie 2017, mai mulți studenți, rezidenți, medici anesteziologi, reanimatologi au participat la cursurile Comitetului European pentru Educare în Anestezie (CCEA), ediția a XII-a, care s-au desfășurat în incinta Institutului de Medicină Urgentă. Cursurile au fost moderate de profesorii universitari Gabriel Gurman din Israel, Ioana Grigoraș și Dorel Săndesc din România și de profesorii catedrelor de anesteziologie și reanimatologie ale Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemiţanu” din Republica Moldova.
Cursurile de instruire au abordat subiecte precum: poziționarea pe masa de operație: caz medico-legal; sedarea și analgezia pentru proceduri nechirurgicale (radiointervenționale, endoscopice, terapie electroconvulsivă); cost-eficiența antibioterapiei gestionate în baza PCT; durerea neuropastă postoperatorie acută; anestezia la pacientul cu obezitate acută; monitorizarea intraoperatorie în anestezia generală, anestezia în chirurgia de o zi ș.a.
De această dată, moderatorii au elucidat mai multe cazuri reale, ceea ce a captat interesul și a trezit admirația publicului. Gabriel Gurman a îndemnat viitorii specialiști, atunci când sunt în sala de operație, să țină cont de patru aspecte: să cunoască foarte bine și să consulte literatura actuală referitoare la cazul dat, să se pună în locul pacientului și al directorului de spital și, în final, ce i-ar spune judecătorului dacă ar da greș. Un alt aspect discutat a fost comunicarea cu familia, pregătirea membrilor pentru orice eventualitate.
La rândul ei, profesorul Ioana Grigoraș a declarat că în ultima perioadă anesteziologii sunt interesați mai mult de noile achiziții medicale, de cele mai bune droguri în anestezie, dozarea acestora și studiul efectelor secundare, dar pierd din vedere alte tehnici, cum ar fi abilitatea de comunicare și cea de leadership, iar toate acestea trebuie să facă parte din backgroundul unui anestezist.
Constantin Verestian, medic specialist în Secția de reanimare pediatrică a Institutului Mamei și Copilului, a declarat că instruirile respective s-au asimilat ușor datorită studiilor de caz abordate, care, pe viitor, ar putea servi ca model în activitatea cotidiană.
Alexandra Bantaș, rezidentă în anul III la specialitatea Anestezie și reanimatologie, a spus că cel mai mult a fost interesată de ventilația mecanică, intubația dificilă la pacienți, procesul de edificare a pacientului care intră în stare de sepsis și reacția promptă a specialistului în asemenea momente.
În data de 11 octombrie, în cadrul proiectului de mobilitate academică PARH, au fost selectați bursierii pentru anul 2018. Astfel, medicii rezidenți vor beneficia de un stagiu clinic, cu o durată de 3 luni, în clinicile universitare de profil din România. Fiecare beneficiar va primi o bursă, care va acoperi cheltuielile de şedere în țara vecină.
Acțiunea de instruire a fost cotată cu 25 de credite EMC.
[nggallery id=619]
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii