Epoleți de locotenent pentru 19 absolvenți
- vizualizări: 137
Catedra de medicină militară și extremală a Universităţii de Stat de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testemițanu” a înmânat, joi, epoleții de locotenent și de locotenent-major medic în rezervă absolvenților acesteia, pentru anul de studii 2013-2014. La eveniment au participat reprezentanți ai Ministerului Apărării, cadre profesoral-didactice ale Universității noastre și studenți.
Vasile Dumitraș, șef catedră Medicină militară și extremală, a menționat că promoţia curentă are 19 absolvenţi, care au obținut gradul militar de locotenent. Pe parcursul unui an, aceştia au studiat arta militară, au efectuat un stagiu militar la Academia Militară ”Alexandru cel Bun” din capitală și au încheiat prin susținerea publică a lucrărilor de curs. Alți trei medici militari din activul Armatei Naționale au obținut diploma de master în managementul sanitar militar, iar cinci colaboratori ai Universității au fost avansați la gradul militar de locotenent-major medic în rezervă.
Prorectorul Emil Ceban a felicitat absolvenţii cu ocazia evenimentului şi a apreciat interesul acestora pentru arta militară, menționând că Universitatea noastră are una dintre cele mai bune catedre de instruire a specialiștilor în domeniul respectiv. În alt context, prorectorul a accentuat că medicii, indiferent de domeniul de instruire, sunt datornici față de țară, de patrie, de bolnavi ca să le salveze viața. Sperăm că nu vom ajunge în situații de război, însă trebuie să fim gata pentru orice, a opinat Emil Ceban, prorector pentru educație și probleme sociale.
Reprezentantul Ministerului Apărării, Sergiu Cârlan, a afirmat că medicina militară a avansat mult în ultimii ani, iar ca dovadă avem prestația bună a medicilor militari în Armata Națională, în cadrul aplicațiilor multinaționale de profil, dar și faptul că mulți pacienți aleg să se trateze anume în instituțiile medicale ale Ministerului Apărării.
La final, ofițerii au mulțumit profesorilor pentru că i-au învățat nu doar ”principiile științei, dar și ce este bunătatea, corectitudinea, onestitatea”.
Catedra de medicină militară și extremală a USMF ”Nicolae Testemițanu” a fost înființată în anul 1992, având drept scop pregătirea specialiștilor în domeniul medicinei militare, capabili să organizeze asistența medicală acordată răniților și bolnavilor în condiții de campanie, cât și în cazuri de calamități naturale. De la fondare și până în prezent, catedra a instruit peste 10 mii de medici militari.
[nggallery id=143]
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii