Ian Toma - Profesor Asociat al USMF „Nicolae Testemițanu”
- vizualizări: 125
Ian Toma, absolventul instituției noastre, a devenit Profesor Asociat al Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”. Titlul i-a fost conferit în data de 10 noiembrie curent, de rectorul Ion Ababii, care și-a exprimat recunoștința pentru suportul oferit Universității, pentru cursurile ținute aici, precum și pentru proiectele inițiate cu Departamentul Știință și cu Școala Doctorală. La rândul său, profesorul Toma a declarat că va susține Alma Mater în toate demersurile de dezvoltare a științei, inclusiv în aplicarea la diverse granturi și proiecte internaționale.
Ian Toma se află la Chișinău grație unei burse oferite de Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii, în cadrul programului Fulbright, iar în acest context va petrece o perioadă de șase luni în următorii doi ani la Universitatea noastră. Pe durata stagiului, profesorul preconizează să dezvolte un nou curs de instruire - Bioinformatică și genom uman pentru studenți, rezidenți, doctoranzi, dar și cadre didactice. În opinia profesorului, este indicat ca acesta să fie inclus încă din primii ani de instruire pentru studenți. La moment, la USMF „Nicolae Testemițanu” există o singură persoană pregătită în acest domeniu, iar toate eforturile profesorului vor fi îndreptate spre extinderea programului. Ulterior, doritorii vor avea posibilitatea să participe la schimburi de experiență în instruire și cercetare.
Acum doi ani, cu susținerea profesorului Toma, Universitatea a aplicat la un proiect USAID pentru crearea unui Centru de Excelență și Educație în Bioinformatică, care va oferi suport în dezvoltarea acestui domeniu. „Având capacități și persoane bine instruite în acest domeniu, USMF Nicolae Testemițanu ar putea să colaboreze cu orice universitate din exterior pe acest segment”, a menționat Ian Toma.
Expertul s-a aflat la USMF „Nicolae Testemițanu” pe parcursul lunii octombrie, timp în care a studiat terenul pentru implementarea noului program de instruire, dar a ținut și o serie de prelegeri pentru studenți, rezidenți și doctoranzi. Unul dintre participanții la aceste lecții este și Ion Artene, student în anul VI la Facultatea de Medicină nr. 1, care a menționat că dezvoltarea societății informaționale este un imperativ al timpului. „În cadrul cursului de inițiere în bioinformatică am descoperit lucruri noi în domeniul culturii informației care mă vor ajuta să-mi canalizez mai eficient eforturile în activitatea științifică” a menționat tânărul.
Menționăm că Ian Toma este profesor la Catedra de medicină a Universității „George Washington” din SUA, unde realizează cercetări în domeniul medicinei genomului, în secvențierea genomului uman, cunoașterea biomarkerilor a bolilor în sânge, ADN-ului în urma bolilor, schimbărilor care au loc în organism ș.a.
[nggallery id=443]
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii