Învingătorii Concursului de eseuri ”Acoperă deficitul în combaterea HIV/SIDA”
- vizualizări: 100
În întreaga lume, în data 1 decembrie este marcată Ziua Internaţională de Combatere SIDA, dedicată creşterii gradului de conştientizare a pandemiei cauzată de infecţia cu HIV. Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a promovat campania Acoperă deficitul în prevenirea și combaterea HIV/SIDA, astfel ca până în anul 2030 să reducem la ”zero” răspândirea acestui virus.
Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testemițanu”, de asemenea, a marcat această zi, desemnând învingătorii Concursului de eseuri ”Acoperă deficitul în combaterea HIV/SIDA”, organizat, acum o săptămână pentru mediciniști. Victoria Purici, studentă anul V, Facultatea de Stomatologie; Natalia Peredelcu, studentă anul I, Facultatea de Farmacie și Daniela Catereniuc, anul VI, Facultatea de Medicină nr. 1, sunt premiantele concursului, care au reușit să convingă Comisia de jurizare prin argumentele și viziunea proprie privind deficitul în prevenirea și combaterea HIV/SIDA.
În cadrul ceremoniei de premiere, Emil Ceban, prorector pentru educație și probleme sociale a apreciat interesul mediciniștilor pentru acest concurs și a declarat lăudabil faptul că ei reușesc să facă față atât programului de studii, cât și să participe la diverse activități extracurriculare.
Oleg Lozan, președintele comisiei de jurizare a concursului, prorector, director Școala de Management în Sănătate Publică, a spus că acest concurs a fost organizat în premieră la instituția noastră, dar care neapărat va avea o continuitate, deoarece este o inițiativă bună. Referindu-se la politicile de sănătate promovate de țara noastră în combaterea fenomenului SIDA, expertul în sănătate publică a accentuat că ”Republica Moldova este un exemplu de excelență în regiune”.
”Pacienții cu HIV/SIDA sunt discriminați și li se refuză serviciile medicale, inclusiv cele stomatologice, a declarat Victoria Purici, câștigătoarea locului I, care a afirmat că s-a simțit obligată să scrie despre această problemă, mai ales, ca viitor medic. ”De fapt lupta cu discriminarea începe de la noi, viitorii medici, și fiecare trebuie să participe la această luptă”, a spus studenta.
Natalia Peredelcu, care a obținut locul II în concurs, a declarat că din start tematica eseului i s-a părut interesantă, iar pentru a-l scrie a trebuit să se informeze și să studieze mai multe surse de informare privind SIDA. Scopul pe care și l-a propus a fost nu doar obținerea unui loc premiant, dar și îmbogățirea cunoștințelor sale despre problemele cu care se confruntă bolnavii cu HIV.
”Pentru mine a fost un impuls de a scrie despre HIV/SIDA, deoarece, noi, medicii, suntem una dintre primele verigi căreia se adresează bolnavii de SIDA pentru servicii medicale”, a spus Daniela Catereniuc, deținătoarea locului III.
Silvia Ciubrei, șef serviciu Comunicare și relații publice, a menționat că este impresionant faptul că la acest concurs au participat și au ieșit învingători studenți de la toate facultățile Universității noastre, nu doar cei de la Medicină, care s-ar părea că ar fi mult mai inițiați în această problemă.
Ziua Mondială de combatere SIDA oferă o oportunitate pentru prevenirea infecţiei cu HIV şi îndeamnă spre deschidere şi schimbare, pentru o transformare globală către zero cazuri discriminare.
Concursul de eseuri a fost organizat de Serviciul comunicare și relații publice și s-a desfășurat în perioada 21-30 noiembrie curent. Participanții la concurs au trebuit să scrie un eseu pe una dintre temele: ”Acoperă deficitul de informare HIV”, ”Acoperă deficitul - zero discriminare”, ”Acoperă deficitul de tratament HIV”.
Victoria Purici, deținătoarea locului I
Natalia Peredelcu, deținătoarea locului II
Daniela Catereniuc, deținătoarea locului III
[nggallery id=189]
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii