Moldova văzută de un student străin
- vizualizări: 496
Haig Manuel este un tânăr care studiază în anul II și este unul dintre cei mai buni studenți străini ai Universității de Stat de Medicină și Farmacie Nicolae Testemițanu din Republica Moldova. Are 21 de ani și vine din Frankfurt, Germania. De ce a ales Universitatea noastră și ce provocări a avut de înfruntat ca student internațional vedeți în interviul ce urmează.
Interviul original în limba engleză poate fi accesat aici.
De ce ai ales să-ți faci studiile în Moldova?
În țara mea, în Germania, este dificil să fii admis la universitate din cauza numărului limitat de locuri, în special la Medicină generală unde sunt foarte mulți doritori. Despre programul de aici am auzit de la un bun prieten de familie, care este român și are prieteni care au absolvit Facultatea de Stomatologie la USMF „Nicolae Testemițanu”. Respectiv mi-a recomandat această Universitate, unde am și venit împreună cu o verișoară din America, iar înaintea noastră - un alt verișor... Suntem o mică familie aici, așa că nu suntem străini în totalitate.
Ce-ți place în Moldova?
Suntem multe persoane din diferite țări aici. Viața universitară este foarte interesantă. Pe lângă aceasta, avem parte de o varietate de programe culturale. Am prieteni care merg la teatru, la balet atunci când au timp. Sunt multe restaurante și localuri cu specific vestic.
Și desigur - oamenii. Când am început să vorbesc româna nu am mai fost german, am devenit o parte din Moldova. Nu mai eram privit ca un străin și aceasta chiar mi-a plăcut.
Și ce nu-ți place aici?
Încă poți simți reminiscențe ale perioadei sovietice. În prezent, se văd anumite îmbunătățiri: se construiesc drumuri noi, orașul arată mai bine, dar unii oameni sunt conservatori. Pentru cineva care vine din lumea vestică acest lucru este cam dificil de înțeles la început.
Ce-ți lipsește cel mai mult din țara ta natală?
Sunt multe lucruri, dar cel mai mult îmi lipsește pâinea de dimineață. Avem un tip special de pâine - o cumperi proaspătă și caldă, și nu o pot găsi nicăieri în lume, doar în Germania. O numim - Sonntagsbrötchen - pâine de Duminică pe care o cumpărăm caldă și o aducem acasă ca să reunim toată familia.
Dacă ai putea să ne dezvălui un singur lucru despre cultura germană, care ar fi acesta?
Cred că toată lumea cunoaște că germanii sunt foarte organizați. Nu contează unde călătoresc - simt întotdeauna că acest lucru îmi lipsește. Acest tip de organizare poate fi găsit doar în Germania. Este foarte natural și foarte tradițional pentru țara noastră. Împărtășim și altora ideile noastre despre cum să fii organizat, cum să lucrezi mai eficient, transmitem cunoștințele noastre în special în Europa. Nemții sunt oameni muncitori și mă bucură aceasta.
Care sunt diferențele dintre studiile desfășurate în Germania și cele din Moldova?
Nivelul de organizare. De sute de ani, universitățile din Germania și-au dezvoltat tradiții, totul este foarte bine organizat - sunt programe destinate studenților din întreaga lume. Aceasta este cea mai mare deosebire. Oriunde ai studia, tot ce trebuie să faci este să deschizi cartea și să înveți. Dar ceea ce este oferit în plus face diferența, cum ar fi: volumul de cunoștințe, bibliotecile, activitățile extracurriculare.
Ce poți să ne spui despre relația profesor-student?
Aici, la USMF Nicolae Testemițanu, este mult mai apropiată. În Germania este mai distantă - abia dacă poți vorbi cu un profesor. Sunt seminare la care profesorii dacă nu vin - își trimit asistenții. În plus, avem și un sistem de tutoring în care colegii din anii mai mari predau la cei din ani mai mici, fără ca măcar un profesor să fie prezent.
Care a fost cea mai mare provocare în procesul de adaptare? Poate studierea limbii române?
Învățarea limbii române a fost o etapă, dar nu cea mai dificilă. Cel mai greu este să depășești ceea ce cunoști de acasă. Ai învățat anumite stiluri de viață, feluri de a interacționa cu oamenii, care ar putea fi total diferite aici. Spre exemplu, noi zâmbim foarte mult. Când mergem pe stradă zâmbim trecătorilor, le vorbim. Pentru noi, în Germania este foarte important să fii drăguț cu toată lumea.
Cum arată o zi obișnuită din programul tău la USMF „Nicolae Testemițanu”?
De obicei, programul meu începe la 8 dimineața, adică mă trezesc la 7. Avem un orar la Universitate, pe care îl respectăm. De regulă, avem o pauză de masă între 11:30 și 12:30, când putem merge la cantina universitară sau să servim o cafea. La sfârșitul zilei, revin acasă pe la 4 după-amiaza și dacă mai am puteri - gătesc, dacă nu - încep să studiez. Locuiesc la cămin și aici există întotdeauna o fluctuație de oameni cu care interacționez. De obicei, o zi obișnuită este foarte liniștită.
Studiezi mult?
Da, de regulă, 4-5 ore pe zi. Încep să studiez seara pe la 17:00 și învăț până la 22:00, cu mici pauze.
Cum îți petreci timpul liber?
Dacă am ceva timp, încerc să merg de trei ori pe săptămână la sală cu prietenii, la Complexul Sportiv Universitar, care este chiar lângă cămin. Antrenorul ne-a invitat la un program de power lifting. Mergem acolo să facem sport în zilele de luni, miercuri și vineri. Uneori, sâmbăta și duminica ieșim în oraș pentru că suntem, totuși, tineri. Dar cea mai mare parte din timp o petrecem studiind.
Ce poți spune despre procesul de studii de la USMF „Nicolae Testemițanu”, despre profesori?
În primul rând, în opinia mea, profesorii sunt foarte motivați. Dacă ești dornic să studiezi - ei te vor ajuta. Dacă te văd lenos, scuze, dar nu te vor respecta la fel de mult și ai putea avea carențe la reușita academică. Cu toate acestea, profesorii sunt foarte deschiși - le poți adresa orice întrebare, iar ei încearcă să-și facă timp pentru toate, sunt foarte dedicați. Așa cum am mai spus, avem un contact apropiat cu profesorii - nu avem acest lux în Germania, așa că într-adevăr mă bucur de o astfel de ocazie.
Cât despre procesul de studii - sunt acum în anul II, dar despre anul I pot să spun că totul a fost foarte închegat. Disciplinele studiate se intersectau într-un anumit punct. Dacă am învățat la biologie ceva despre celulă, am avut de asemenea și la histologie subiecte despre celulă, iar la anatomie am realizat o scurtă recapitulare despre cum lucrează celulele în diferite părți ale organismului uman. Cea mai importantă informație am obținut-o de la diferite obiecte. Deci, sunt toate conectate între ele și formează o impresie generală despre materialul pentru primul an de studii. Chiar mi-a plăcut.
Cât de des mergi la bibliotecă?
Nu merg la bibliotecă prea des. Am acasă cărțile cele mai importante. Le aduc din Germania, le cumpăr de aici sau am copii digitale. Dar am prieteni care merg, de regulă, la bibliotecă ca să studieze acolo pentru că e mult mai liniștit și mai productiv.
Dacă ai putea schimba un singur lucru la Universitatea noastră, care ar fi acela?
Fiind șef de torent, sunt foarte aproape de ceilalți studenți. Deci, dacă aș avea posibilitatea să schimb ceva ar fi organizarea vacanțelor și a zilelor libere, care trebuie să fie planificate mult mai clar, cel puțin pentru un semestru.
Te consideri un ambasador al țării tale aici în Moldova? Vorbești cu colegii despre tradițiile de acasă?
Eu cred că ei cunosc mai multe decât mine despre Germania. Așa este întotdeauna... De fiecare dată când vorbești cu prietenii sau cu alți studenți discuția ajunge la subiecte precum: limba (germană, arabă, ebraică), diferențele și similitudinile culturale. Chiar îmi doresc să fiu un ambasador, să reprezint cultura mea de care sunt foarte mândru. Cu toate că nu sunt neamț în totalitate, Germania mi-a oferit un șir de caracteristici foarte bune.
Cum te-a ajutat experiența obținută aici să înveți să comunici în cadrul a diferite grupuri culturale și să respecți diversitatea?
Chiar îmi place să văd toate aceste culturi împreună, este foarte interesant. Din Israel vine modul acesta de viață mai relaxant. Ei se bucură mai mult de viață, gătesc împreună… Noi, germanii, suntem diferiți - gătim de sine stătător, facem totul singuri… Vezi cum trăiesc ei și te deschizi. Devii mai tolerant la diferite moduri de viață. De asemenea, îți îmbunătățești abilitățile de comunicare. Devii mai matur. Îți înnoiești prieteniile. Spre exemplu, de când am învățat limba româna mi-am făcut mulți prieteni români și în Germania.
Ce planuri ai de viitor?
După absolvire, îmi voi da toată silința să obțin un scor cât mai înalt la examenul de licențiere medicală în SUA (USMLE) pentru că planific să activez acolo, deoarece am și rude care locuiesc în America. Mi-ar plăcea să devin chirurg plastician, la asta lucrez. Sunt abia în anul doi și niciodată nu știi ce se poate întâmpla, dar pentru mine este foarte important să am un scop.
Ai recomanda Universitatea noastră și altor tineri din țara ta? Ce i-ar motiva să vină în Moldova?
Recomand acest program, în special, celor care sunt dornici și capabili de a se deschide. Știu că sunt multe persoane care se consideră cetățeni ai întregii lumi. Le place să călătorească, se pot adapta cu ușurință la situații noi. Deci, acestor oameni le-aș recomanda să vină aici. Cu toate acestea, obții și o instruire de o calitate foarte înaltă. Pe lângă Medicină, înveți foarte multe lucruri de viață. Nicăieri în Germania nu vei avea această posibilitate de a interacționa zilnic cu oameni atât de diferiți, cu un schimb cultural atât de mare. Îi invit să vină aici!
Ai un mesaj special? Poate pentru studenții internaționali din anul I - ce ar trebui să facă ca să se adapteze mai ușor?
Știu că acum este foarte stresant pentru ei… Fiți puternici și învățați, fiți interesați, curioși, profitați de fiecare oportunitate pentru a vă îmbunătăți cunoștințele. Rezistați și veți ajunge cu siguranță acolo unde vă doriți!
A intervievat Alina Timotin
Haig Manuel is a second year student at Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy of the Republic of Moldova, one of the best international students. He is 21 years old and he came here from Germany, Frankfurt, to study General Medicine. Why did he choose our University and what challenges he faced as an international student, read the article below.
How did you choose to come to Moldova?
It is very hard in our country, in Germany, to get into university, there are only a few places, especially at General Medicine, and a lot of people try to enter, and I had no chance. I’ve heard about this program from a good friend of our family, he is Romanian, and he recommended this University. He has friends who have graduated from Nicolae Testemitanu SUMPh, Faculty of Dentistry. And also, a cousin of mine from America came with me together, and before us another cousin... We are a small family here - so we are not completely strangers.
What do you like the most about Moldova?
We are a lot of international people here, from different countries. The university life itself is very interesting. Besides that, you have a great variety of cultural programs. I have some friends, they usually go to the theatre, to the ballet, once in a while. There are many westernized restaurants, bars.
And of course - the people. For the first time I started talking Romanian I was no German anymore, I was part of Moldova. They didn’t look at me as a stranger. I really enjoyed it.
And what don’t you like?
You can feel that there are still some reminiscences from the Soviet times. Right now they are trying to improve: new streets are built, the city looks nicer, but you can still feel this in some people, they are a little conservative. For someone who comes from the western world it’s a little bit difficult to handle at the first moment.
What do you miss mostly about your home country?
There are a lot of things, but the most I think I miss the bread in the mornings. We have some special breads - you get them fresh and warm, and I can’t find them anywhere in the world, only in Germany. There are called - Sonntagsbrötchen - special breads for Sundays, you buy them warm, you come home and all the family stays together.
If you could tell us one thing about your culture what would it be?
I think everybody knows that Germans are very organized. It doesn’t matter where I go in the world - I always feel this is missing. This type of organization you can find only in Germany. It’s very straightforward and very traditional to our country. We share our ideas about how to be organized, how to work well, we export our knowledge especially in Europe. Germans are very hard-working people and I really enjoy that.
What are the differences between studies in Germany and studies in Moldova?
The level of organisation. Over hundreds of years the universities in Germany have developed big traditions, so from the base everything is very organised - there are special programs for students around the world to come to Germany. This is the biggest difference. Everywhere you study - you have to open the book and study, it doesn’t matter where you are. But what they provide to you on top of that, the amount of knowledge, libraries, extracurricular activities this is what makes the difference.
What can you say about the relationship between teachers and students?
It’s more distant. Here is more intimate. In Germany, you barely talk to any professor. You have special seminars where the professor comes or may not come, and then he sends his assistants. We also have a tutoring system which means that older semesters teach younger semesters, without even a professor being there.
What was the biggest challenge in the adapting process? Maybe learning Romanian?
Learning Romanian is one step, but it’s not the hardest. The hardest is to overcome what you know from home. You have learned ways of living, ways of interacting with people which might not be respected here or are just not lived like this. For example, we smile a lot. When we go out we smile at people, we talk to them. Here, it’s not a custom to smile. For us, in Germany it’s very important to be nice to everybody.
How does one day of your life at Nicolae Testemitanu SUMPh look like?
Usually my day starts at 8 o’clock a.m., so, I get up at 7. At the University we have a schedule, we follow it through. Usually there is one hour break between 11:30-12:30, when we can go to the cantina or drink a coffee. At the end of the day, I come home at about 4 o’clock p.m. and if I have power - I prepare food, if not I start studying. Because I’m living in the dorms, there is always a fluctuation of people on the floor, and you go out, talk to your neighbours. Usually a normal day is very calm.
Do you study a lot?
I do. At 5 o’clock I start studying until 10, maybe with small breaks in between. But usually 4-5 hours per day.
What do you do in your free time?
If I have free time, I try three times a week to go to the gym with my friends, at the University Sports Complex, right next to the block where I live. There is a power lifting program and the personal trainer invited us. So, we go there and work out on Mondays, Wednesdays and Fridays. And if there is time, we can go out on Saturdays and Sundays. Once in a while, you can find time, you’re still a student. But most of the time you are studying.
What can you say about the study process at Nicolae Testemitanu SUMPh, the teaching staff?
First of all, teachers, in my opinion, are very motivated. If you are willing to study they will teach you. If they see that you are lazy, excuse me but they will not respect you as much and you might fall back. But nonetheless, as far as I sensed, they are very motivated - you can ask them any question, they try to make time for everything, they are very engaged. As I said before, we have intimate contact with professors - we don’t have this luxury in Germany, so I really enjoy that.
About the study process - I’m in the second year now, but what I can say about the first year is that everything went hand in hand. The subjects cross each other at some point. If I had at Biology something about the cell I had also on Histology something about the cell, and maybe at Anatomy we had a small revise - how the cells work here and there. The most important information you’ve got from a lot of different subjects. So, they all are linked together to form a complete overview of the material for the first year. I really liked it.
How often do you go to the library?
I don’t use the library too often. I have all my books at home. I bring them either from Germany or I buy them here, or I have digital copies. So all the important books I have on myself. But I know some friends - they usually go to library and study there because you know it’s more calm and you can study better there.
If you could change one thing about our University what would it be?
Since I’m also chief of the torrent, I’m close to the students. So, if I had the ability to change something it would be the organisation of the holidays and vacations. They have to be more precisely planned, at least for one semester.
Do you feel as an ambassador of your country here in Moldova? Do you discuss with your colleagues about your traditions back home?
I think they know more about Germany than I do myself. It’s always like that... Every time you talk to your friends or other students it always comes up to language (German, Arabic, Hebrew), cultural differences and similarities, we always talk about these things. I really want to be an ambassador, to represent my culture, because I’m very proud. Nonetheless, I’m not full German, but Germany provided me with a lot of good attributes, good characteristics.
How does your experience gathered here helped you in learning to communicate within different cultural groups and respect cultural diversity?
I really enjoy seeing all these cultures together, it’s very interesting. From the Israel countries comes this easy-going lifestyle. They enjoy life more, they cook together… We Germans are different - we cook alone, we make ourselves alone… And you see how they live, you open yourself up. You get more tolerant to different ways of living. And also, you improve your communication skills. You get more mature. You refresh friendships. For example, as I have started speaking Romanian, I made a lot of Romanian friends in Germany.
What are your future plans?
After graduation, I will try my best to get a high score on the USMLE exams because I’m planning on working in America, since I have family there. I would like to become a plastic surgeon, that’s my path, that’s what I’m working for. I’m still in the second year, you never know what happens, but to have a goal is very important to me.
Will you recommend our University to other potential students in your country? What would make them leave Germany and come to Moldova?
I’m recommending this program especially to those who are willing and able to open themselves up. I know there are a lot of people who consider themselves as world citizens. They like travelling, they can adapt to new situations easily. So, to those people I would recommend very much to come here. Nonetheless you get a higher class education. You learn so many things for your life, besides Medicine. Nowhere in Germany you have this possibility to get in contact with so many different people on a daily basis, with so much cultural exchange. I invite them to come here!
Do you have a special message? Maybe for new international students - what should they do to adapt easily?
I know that right now it’s very stressful for them… Just stay strong and study, be interested, be curious, take every opportunity you can to improve your knowledge. Hang in and you’re going to reach exactly what you want!
Interview by Alina Timotin
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii