Moș Cardio 2018
- vizualizări: 126
Cinci grupe de studenți din anul IV de studii au marcat încheierea modulului la Cardiologie prin tradiționalul atelier Moș Cardio 2018, organizat în data de 14 decembrie 2017, împreună cu cadrele științifico-didactice de la Disciplina de cardiologie, Departamentul Medicină Internă al Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”.
Livi Grib, profesor universitar la Disciplina de cardiologie, a deschis cea de-a treia ediție a atelierului Moș Cardio 2018, remarcând necesitatea abordării aderenței la tratament a pacientului, luând în calcul statisticile îngrijorătoare din ultimii ani. „Aderența mai bună a pacientului la tratament depinde de medic, de pacient, de comorbidități și de medicație. Astfel, medicul trebuie să-și crească profesionalismul și să se ocupe de școlarizarea pacientului, iar pacientul trebuie să vrea să conștientizeze problema, să-și ridice cultura sănătății și să asculte de medic; mai puțin putem influența comorbiditățile și tratamentul”, a adăugat profesorul Grib.
Organizatoarea evenimentului Snejana Vetrilă, conferențiar universitar la Disciplina de cardiologie, a menţionat că la fiecare ediție sunt elucidate probleme actuale din domeniul cardiologiei, iar anul acesta studenții au fost motivați să pregătească informații despre complianța pacienților cu maladii cardiovasculare și să le prezinte într-o formă inedită, abordând metodele de îmbunătățire a aderenței la tratament a pacienților, schimbarea atitudinii acestora, recomandările și măsurile pe care ar trebui să le ia medicii pentru a putea îmbunătăți acești indici.
Aderența la medicație prin diferite metode a pacienților este o problemă destul de gravă în Republica Moldova, având în vedere că jumătate dintre cei care primesc tratament neglijează recomandările medicului sau le respectă parţial. În acest context, participanții la eveniment au studiat literatura de specialitate și au identificat cele mai ingenioase metode de a combate această problemă. Rând pe rând, mediciniștii au intrat în rol de ministru, medic, expert, reporter, pacient, factori nocivi și chiar în rolul bolilor cardiovasculare pentru a sublinia problema. Cu umor și voie bună, aceștia au tratat subiectul la modul cel mai serios, remarcând că principalele cauze ale aderenței la tratament sunt ineficiența comunicării dintre medic şi pacient, tratamentele costisitoare, condițiile socio-economice din țara noastră, lipsa unei culturi a educației în sănătate ș.a.
Pentru Beatrice Guțu, studentă în anul IV la Facultatea de Medicină nr. 1, această activitate a fost o modalitate de a ieși din tiparul studentului la Medicină, care petrece majoritatea timpului cu cartea în mână. „Moș Cardio a fost ca o surpriză pentru suflet. De mic copil iubesc sentimentul din preajma sărbătorilor de iarnă, când stăm cu familia și cu cei apropiați la masă, iar acest eveniment ne-a oferit posibilitatea să ne simțim mai aproape unii de alții. În timpul pregătirilor, fiecare dintre participanți și-a explorat latura creativă, inventivitatea, organizarea și fiecare dintre noi a descoperit lucruri interesante despre ceilalți”, a menţionat medicinista.
„Aderența la tratament în patologia cardiovasculară este una cu o statistică dramatică nu doar la nivel de țară, dar și la nivel global. Deși unele țări au ajuns la pragul de 70-80%, în mare parte, totuși, aderența rămâne la 50%, inclusiv în Republica Moldova”, a specificat Gheorghe Secu, student în anul IV. În opinia tânărului, acest atelier are rolul de a sensibiliza toți actorii implicați în acest proces, cum ar fi medicii, pacienții, inclusiv viitorii specialiști.
Evenimentul s-a desfășurat imediat după susținerea examenului final la acest modul și, în ciuda oboselii și a lipsei orelor de somn, mediciniștii au colindat, au urat, au interpretat scenete și au venit cu felicitări în adresa profesorilor.l
La finalul workshopului, participanții au primit câte un set de rechizite din partea sponsorilor.
[nggallery id=651]
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii