Preparatele antimicrobiene - tot mai ineficiente din cauza rezistenței la antibiotice
- vizualizări: 635
„Preparatele antimicrobiene ocupă primele locuri într-o clasificare a utilizării medicamentelor în diverse afecțiuni. Agenții patogeni dobândesc rezistență, fapt ce creează multe dificultăți în farmacoterapie. Totodată, din cauza răspândirii unui număr mare de tulpini ale microorganismelor rezistente la antibiotice, multe substanțe medicamentoase își pierd eficacitatea”, a menționat Victor Ghicavîi, profesor universitar la Catedra de farmacologie și farmacologie clinică a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, în deschiderea conferinței științifico-practice Medicamentele utilizate în tratamentul și profilaxia bolilor infecțioase. Manifestarea, ajunsă la ediția a X-a, s-a desfășurat în cadrul Expoziției „MoldMedizin & MoldDent”.
Potrivit profesorului universitar, Organizația Mondială a Sănătății informează că, din cauza administrării neechilibrate a antibioticelor, multe dintre preparatele acestei clase demonstrează ineficiență în 82 la sută dintre cazuri, iar în curând, s-ar putea ajunge la situația că va fi imposibilă tratarea unor asemenea infecţii precum sinuzitele, sepsisul, pneumoniile ş.a. Cercetătorii științifici lucrează continuu la identificarea unui nou tip de produse farmaceutice împotriva bacteriilor periculoase, iar nomenclatorul medicamentelor se completează permanent cu substanțe noi - preparate medicamentoase tot mai eficiente și inofensive.
„Reieșind din această situație, se impune respectarea anumitor principii de utilizare a substanțelor antimicrobiene. În același timp, reiterăm atenționările privind administrarea corectă a antibioticilor, iar medicii trebuie să fie foarte atenți la prescrierea acestora pacienților”, a subliniat profesorul Victor Ghicavîi.
Conferința a întrunit medici din diferite sfere de activitate: medici de familie, farmacologi, infecționiști, epidemiologi, cadre științifico-didactice, studenți, medici-rezidenți, studenți-doctoranzi. La forum au fost abordate subiecte precum: Actualități în farmacologia preparatelor medicamentoase antituberculoase; Medicamentele antiprotozoice noi; Actualități în tratamentul parazitozelor la copii; Vitaminele și tuberculoza; Preparatele medicamentoase utilizate în infecțiile cu citomegalovirus; Farmacoterapia rațională și inofensivă. De asemenea, s-a discutat și despre implementarea unor noi reforme în sistemul național de sănătate.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii