Prima conferință în bronhopneumopatia cronică obstructivă
- vizualizări: 65
Prima conferință în bronhopneumopatia cronică obstructivă s-a desfășurat, în data de 4 iunie curent, la Institutul de Ftiziopneumologie ”Chiril Draganiuc” din capitală. Manifestarea științifică a întrunit specialiști din domeniul pneumologiei și ftiziologiei din Republica Moldova și de peste hotare, specialiști în medicina internă, cadre profesoral-didactice, studenți și rezidenți.
Oaspetele de onoare al conferinței a fost profesorul universitar Nikos Siafakas, șeful Departamentului de pneumologie din cadrul Universității din Creta, Grecia, expert internațional în respirologie, ex-președintele Societății de Respirologie din Europa. Profesorul grec a menționat că frumoasa colaborare cu țara noastră a început prin intermediul conferențiarului universitar Alexandru Corlăteanu de la Disciplina de pneumologie și alergologie, Departamentul Medicină Internă, care a demonstrat că o țară mică poate face lucruri mari în medicină. ”Noi trebuie să ne adunăm forțele împreună ca să devenim forța motrice a medicinei interne europene”, a îndemnat profesorul în discursul său. Totodată, expertul a mai spus că va continua relațiile cu Universitatea noastră, atât prin seria de cercetări desfășurate în comun, cât și prin susținerea tinerilor doctori.
În cadrul manifestării științifice au fost abordate teme precum: epigenetica și căile aeriene mici în bronhopneumopatie, managementul acestei maladii și metodele de tratament ș.a.
”Bronhopneumopatia cronică obstructivă reprezintă o problemă majoră a societății, atât în țara noastră, cât și pe tot mapamondul”, a afirmat Victor Botnaru, șef disciplină Pneumologie și alergologie din cadrul Departamentului Medicină Internă, USMF ”Nicolae Testemițanu”. Această afecţiune, care poate fi prevenită şi tratată, se caracterizează prin limitarea persistentă, şi de regulă progresivă, a fluxului de aer, fiind un răspuns inflamator privind expunerea la particule nocive sau la gaze. Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că această patologie cauzează decesul a peste 2,75 milioane de persoane anual.
În cea de-a doua zi a simpozionului, invitatul din Grecia a susținut și o prelegere publică în limba engleză privind hiperinflația pulmonară, adresată cadrelor didactice, studenţilor, rezidenților și tinerilor specialiști. Totodată, profesorul și cu discipolul său, Alexandru Corlăteanu au făcut o scurtă prezentare a Societății Europene de respirologie pentru Juniori.
Reuniunea științifică a fost organizată de Disciplina de pneumologie şi alergologie a USMF „Nicolae Testemiţanu”, în parteneriat cu Societatea Europeană de Respirologie și Institutul de Ftiziopneumologie „Chiril Draganiuc”.
[nggallery id=262]
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii