Reabilitarea medicală și medicina sportivă înregistrează noi succese în dezvoltare
- vizualizări: 211
Peste 150 de specialiști în domeniul reabilitării medicale și al medicinei sportive s-au întrunit astăzi cu omologii din Estonia pentru a face schimb de experiență și bune practici, în cadrul unei conferințe științifice.
Manifestarea ştiinţifică cu genericul „Reabilitarea medicală și medicina sportivă: interacțiuni teoretico-practiceˮ a oferit participanţilor ocazia de a afla mai multe detalii privind sistemul de reabilitare din Estonia, durerea fantomă după amputaţiile de membre, reabilitarea pacienţilor cardiaci și cea în staționar a persoanelor cu măduva spinării traumatizată, rolul proteinelor în alimentație, factorii de risc și de comportament ce influențează sănătatea sportivilor juniori care practică fotbalul ș.a.
Conferința a fost deschisă de Oleg Pascal, șef catedră Reabilitare medicală, medicină fizică și terapie manuală a USMF „Nicolae Testemițanu”, care a vorbit despre modernizarea serviciilor de reabilitare medicală și medicină fizică ca fiind o prioritate pentru Ministerul Sănătății al RM, ce presupune dezvoltarea domeniului și ajustarea la standardele europene. Printre principalele rezultate înregistrate până în prezent se numără: introducerea în nomenclatorul specialităților în rezidențiat a celei de medic specialist în reabilitarea medicală, aprobarea și implementarea programului corespunzător de instruire postuniversitară, elaborarea și aplicarea unui șir de acte legislative, consolidarea mai multor servicii de reabilitare medicală.
Delegația din Estonia a fost reprezentată de Eve Unt, șeful clinicii Medicină sportivă și reabilitare medicală din cadrul Universității din Tartu, Estonia, care le-a reamintit colegilor din Republica Moldova cum au fost puse bazele colaborării dintre cele două instituții și a menționat că speră la o continuitate la fel de frumoasă ca în primul proiect.
Gheorghe Ștefăneț, directorul Centrului Național de Medicină Sportivă „Atletmed” a relatat principalele rezultate obținute în cadrul parteneriatului bilateral, în special instruirea în Estonia a specialiștilor din Republica Moldova, care reprezintă un pas foarte important în dezvoltarea medicinei sportive și a reabilitării în țara noastră. „Schimbul de experiență, de idei și de activități pentru a îmbunătăți calitatea serviciilor în reabilitare medicală și medicină sportivă - acestea reprezintă esența acestei întruniri”, a subliniat directorul.
Un interes deosebit pentru acest eveniment au manifestat și rezidenții de la Catedra de reabilitare medicală, medicină fizică și terapie manuală. Alexei Ragulin, medic rezident în anul I, a descoperit aici că domeniul său de specializare este unul mult mai vast decât credea inițial și presupune o legătură strânsă cu alte specialități, cum ar fi: Cardiologia, Neurologia, Traumatologia, fapt ce-i sporește și mai mult importanța.
În cadrul ceremoniei de deschidere a fost adus un omagiu fondatoarei acestui serviciu în Republica Moldova - regretatei Agafia Moraru, profesor universitar.
Conferința va continua și mâine, 1 octombrie 2016, când va fi organizat un workshop cu tematica „Evaluarea clinico-funcțională a tinerilor sportiviˮ la Centrul Național de Medicină Sportivă Atletmed. Aici, experţii din Estonia vor face o evaluare a tuturor activităţilor efectuate în cadrul proiectului, iar împreună cu medici din Republica Moldova vor face o examinare a sportivilor de la Liceul Internat Republican cu Profil Sportiv.
Manifestarea științifică este organizată în cadrul proiectului moldo-estonian Modernizarea specialității medicinei sportive și reabilitarea şi este susținută de partenerii de proiect: Universitatea din Tartu, Estonia, Centrul Național de Medicină Sportivă „Atletmed” și Societatea Specialiștilor în Reabilitare Medicală și Medicină Fizică din Republica Moldova.
[nggallery id=419]
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii