Simularea - o noutate la „MoldMedizin & MoldDent”, ediția 2014
- vizualizări: 108
În data de 10 septembrie, Centrul Universitar de Simulare în Instruirea Medicală al Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie “Nicolae Testemiţanu”, prezent la expoziția „MoldMedizin & MoldDent”, a simulat un caz real de acordarea ajutorului medical. Conform unui scenariu stabilit din timp, la Urgență a fost adus un pacient de 39 de ani, cu o plagă în jurul toracelui și respirație absentă totală pe stânga. Rolul pacientului a fost jucat de un manechin-robot, ce reacționează la diferiți stimuli, în dependență de programul și de scenariul impus.
O echipă formată din diferiţi specialişti de la Departamentul medicină de urgenţă, studenţi şi rezidenţi ai USMF ”Nicolae Testemițanu”, a preluat pacientul pentru a-i acorda ajutorul medical. Medicii au verificat cronometria şi tensiunea, au făcut electrocardiograma, au aplicat pansament compresiv în regiunea toracelui. Pentru a fi resuscitat și pentru a-i restabili respirația, pacientului i s-au aplicat şocuri electrice, iar deoarece acestea nu au dat rezultate, medicii i-au pus o mască cu oxigen.
Ulterior, a fost nevoie de intrevenţia anesteziologului şi a chirurgului. Aceştia au deschis plaga, au curăţit zona afectată, oprind hemoragia. Datorită efortului întregii echipe de medici, bolnavul a fost salvat.
Ana Ulinici, rezident, anul 3, Catedra de anestezie și reanimatologie nr. 1 ”Valeriu Ghereg”, a jucat rolul medicului de gardă. Rezidenta a afirmat că acest scenariu este un proces interactiv pentru viitorii specialişti în medicină. Echipa cu care a lucrat s-a descurcat foarte bine, pentru că fiecare membru își știe bine rolul său. Rezidenta a ţinut să transmită un mesaj pentru studenții înmatriculați în anul I de studii, îndemnându-i să fie mai perseverenți, mai tenace, să depăşească bariera fricii, care este un impediment în rezolvarea cazurilor urgente.
Ion Chesov, asistent universitar la Catedra de anestezie și reanimatologie nr. 1 ”Valeriu Ghereg” a vorbit despre riscurile pe care le prezintă fiecare caz în parte și despre importanţa managementului timpului pentru fiecare etapă, comunicarea şi activitatea în echipă, administrarea preparatelor corespunzătoare pentru a stopa durerea, hemoragia sau alte procese.
În opinia lui Ion Chesov, studenţii şi rezidenţii au intrat bine în rol, dar deși au fost destul de rapizi, ”întotdeauna există loc de mai bine”, a spus tânărul specialist.
În acest an, CUSIM-ul participă pentru prima dată la expoziția „MoldMedizin & MoldDent”. Scenarii similare de acordare a ajutorului medical vor avea loc zilnic, până în data de 12 septembrie, începând cu ora 11:00.
[nggallery id=135]
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii