Un nou acord de colaborare cu UMF „Gr. T. Popa” Iași
- vizualizări: 363
Administrația Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” s-a întrunit cu noua echipă de conducere a Universității de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” Iași, România, pentru a încheia un acord de colaborare. Cele două părți au discutat despre diversificarea și consolidarea relațiilor de parteneriat dintre cele două instituții.
În cadrul ședinței, Ion Ababii, rectorul USMF „Nicolae Testemițanu” a menționat cât de importantă este pentru Universitatea noastră conlucrarea cu UMF „Gr. T. Popa”, în special în ceea ce privește programele de mobilitate pentru studenți, rezidenți și cadre profesoral-didactice, corelarea programelor de studii și realizarea tezelor în cotutelă.
Totodată, pentru că se intenționează crearea unui centru de simulare la Iași, profesorul Ababii a sugerat că ar fi bine ca acesta să completeze Centrul de Simulare în Instruirea Medicală al Universității noastre, fără a repeta dotările. În acest fel, cele două centre ar putea fi utilizate în comun, atât de reprezentanții de la Iași, cât și de cei de la Chișinău.
Viorel Scripcariu, rectorul UMF „Gr. T. Popa” Iași, a subliniat că cele două universități trebuie să continue relațiile de colaborare inițiate de predecesorii săi și a punctat câteva direcții prioritare de conlucrare. Printre acestea regăsim: dezvoltarea și implementarea învățământului medical prin simulare, schimbul de programe de formare profesională și educație medicală continuă în spitalele din Iași și Chișinău, organizarea în comun a unor evenimente educaționale și congrese științifice specializate, precum și aplicarea în parteneriat la proiecte internaționale.
Despre posibilitatea colaborării pe plan științific a vorbit Daniela Druguș, director general administrativ UMF „Gr. T. Popa”, făcând referire la Centrul de medicină experimentală din Iași, creat recent, „care reprezintă o bază și o infrastructură medicală foarte importantă pe care putem dezvolta cercetarea științifică, în special pe zona de experiment pe model animal, tot ceea ce ține de imagistică, testare de medicament, microchirurgie și tehnici chirurgicale”.
Președintele Senatului UMF „Gr. T. Popa”, Ioana Grigoraș, șef clinică Anestezie și terapie intensivă, a făcut referire la schimbul de rezidenți și cadre didactice, care se realizează în prezent între cele două țări în domeniul ATI, reiterând importanța oficializării mobilităților, precum și echivalarea reciprocă a modulelor la această specialitate.
Olga Cernețchi, prorector pentru asigurarea calităţii şi integrării în învăţământ al USMF „Nicolae Testemițanu”, și-a exprimat speranța că cele două instituții vor conlucra și își vor acorda tot suportul necesar, în special pentru instruirea în domeniul pedagogiei medicale. Prorectorul a menționat și despre bursele oferite pentru cadrele didactice în cadrul proiectului „Români de pretutindeni”, dezvoltat de Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice din România, care ar putea facilita acest deziderat. De asemenea, Olga Cernețchi a propus continuarea schimbului de materiale didactice editate sub egida celor două universități, precum și elaborarea în comun a manualelor, materialelor didactice și a altor publicații.
Prezent la întrunire din partea delegației ieșene a fost și absolventul USMF „Nicolae Testemițanu”, cardiochirurgul Grigore Tinică, Doctor Honoris Causa al Universității noastre. Profesorul s-a arătat foarte receptiv în a facilita cooperarea dintre cele două instituții, în special în a armoniza curricula universitară, și s-a arătat interesat, în continuare, de dezvoltarea unor proiecte comune în medicina cardiovasculară și schimbul de studenți și rezidenți pentru efectuarea stagiilor practice. În context, Grigore Tinică a subliniat încă o dată ideea colaborării universităților în dezvoltarea studiilor postuniversitare, cum ar fi masteratul și doctoratul. „Cunosc personal teze de doctorat din Republica Moldova și cred că sunt de o înaltă ținută științifică”, a adăugat profesorul.
Menționăm că delegația de la Iași, condusă de rectorul instituției, Viorel Scripcariu, a fost reprezentată de profesorii: Ioana Grigoraș, președintele Senatului, Daniela Druguș, director general, Grigore Tinică, președintele Comisiei de activitate postuniversitară și rezidențiat din cadrul Senatului, Luminița Smaranda Iancu, prorector pentru activitate postuniversitară și rezidențiat; conferențiarul universitar Mihai Danciu, prorector pentru activitate didactică și dr. Didona Scripcariu, șef laborator. La întrunirea desfășurată în data de 1 iulie curent, din partea USMF „Nicolae Testemițanu” au mai participat prorectori, decani, prodecani și șefi de subdiviziuni.
Oaspeții din România s-au aflat la Chișinău timp de două zile, perioadă în care s-au familiarizat cu activitatea desfășurată la Universitatea noastră, vizitând Centrul Universitar de Simulare în Instruirea Medicală, Centrul Științific de Cultivare a Plantelor Medicinale și campusul universitar.
[nggallery id=394]
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii